Mechelen maakt zich op voor vijfdaags circulair festival

Vanaf dinsdag 28 november tot en met zaterdag 2 december, vindt er een vijfdaags circulair festival plaats in Mechelen. Deze vijfdaagse draait helemaal rond de vele circulaire initiatieven die de Dijlestad rijk is en strijkt neer op verschillende locaties waar je circulaire doeners aan het werk ziet. Alle Mechelaars maar ook ondernemers uit de regio zijn welkom voor een inspirerend bezoek, of workshops voor jong en oud.

Meer weten over herstel van batterijen van elektrische fietsen, als consument zorgeloos speelgoed voor je koters gebruiken in plaats van het aan te kopen, of als bedrijf computertoebehoren en ander materiaal leasen in plaats van aankopen: hiervoor moet je op het eerste Festival Circulair in Mechelen zijn.

Van 28 november tot en met 2 december kan je er terecht voor een uiteenlopende mix van circulaire workshops, lezingen, demonstraties, rondleidingen, een educatieve expo over de impact van de kledingindustrie en consumptie. Een divers en inspirerend aanbod voor jong en oud, voor burgers en ondernemers. Tijdens dit circulair festival komt het gehele circulaire netwerk uit de regio bij elkaar.

Voortrekkersrol
“Met dit evenement laten we de Mechelaars proeven van het potentieel van circulair denken.  Tegelijkertijd brengen we onze ondernemers bij elkaar, waardoor nieuwe netwerken ontstaan in het circulair ondernemerscircuit. Door een festival te organiseren, zetten we circulariteit en circulair ondernemen meer in de kijker. We zijn ervan overtuigd dat we als stad mee aan de kar van circulaire economie moeten trekken om circulaire initiatieven, ondersteuning en kansen te bieden. In Mechelen willen we focussen op een lokaal en duurzaam ondernemerschap waar we lokale initiatieven kansen geven. Inmiddels zijn er al heel wat circulaire Mechelse ondernemers aan de slag. Door te investeren in de circulaire economie, creëren we banen en zorgen we voor een bloeiende economie die gebaseerd is op duurzame principes”, aldus Greet Geypen, schepen van Economie.

“Met dit circulair stadsfestival willen we alle denkers en doeners die materialen en grondstoffen een nieuw leven geven, een podium geven en alle Mechelaars laten smullen van hun creativiteit. Bezoekers kunnen tijdens Festival Circulair ontdekken wat er allemaal mogelijk is in Mechelen en hoe we met z’n allen kunnen meewerken aan deze fantastische initiatieven en meebouwen aan een gezonde en bruisende stad. Dit festival is een mooi voorbeeld van onze stad als broedplaats voor innovatie met de blik op een duurzame toekomst. Vanuit de stad ondersteunen we deze bedrijven, personen en ideeën. Zo zorgen we er samen voor dat grondstoffen en materialen steeds hergebruikt worden of een nieuw leven krijgen. Innovatie, creativiteit, duurzaamheid en economie hand in hand voor de Mechelaar, de planeet en onze economie”, zegt Patrick Princen, schepen van Duurzaamheid.

Impact Factory bijt de spits af
Het evenement gaat van start op dinsdag 28 november. Impact Factory bijt de spits af met de organisatie van het Circulair Café van 28Rond vzw. Benieuwd wat deze circulaire hub in het stadscentrum in de toekomst kan betekenen of hoe je hieraan kan bijdragen? Kom dan zeker eens kijken! Op deze avond kan je meer te weten komen over Impact Factory of gewoon een glas komen drinken met gelijkgezinden.

Workshops
Woensdag gaat het circulair festival verder in het circulair stadslab dat zich in Werfheide 2 bevindt. Zeven circulaire ondernemers toverden een voormalige zeefdrukkerij om tot een inspirerende werkplek waar creativiteit en ambacht, hand in hand gaan met technologie. Hier kan je op 29 november terecht voor workshops.

Met recuphout aan de slag om eigen creaties te maken, oesterzwammen kweken op koffiegruis, testritjes rijden in een elektrische Klimaan-deelwagen of met de eerste lokaal geproduceerde modulaire bakfiets rijden onder de geneugten van een kop koffie van de circulaire koffiebar… het kan hier allemaal.

Ondernemersevent #2800Circulair
Na een zéér succesvolle eerste editie vorig jaar, organiseert Circulaire Hub regio Mechelen dit jaar opnieuw het Ondernemersevent #2800Circulair. Dit gaat op 30 november door in het Van der Valk hotel in Mechelen. Het is een ondernemers- en netwerkevent speciaal voor de ondernemers en doeners in onze regio, die geïnteresseerd zijn in de circulaire transitie of op weg zijn. Inschrijven vooraf is noodzakelijk. Reeds 135 ondernemers hebben zich ingeschreven, snel zijn is dus de boodschap!

Op het programma staan pitches van impact investeerder Piet Colruyt over sociaal en duurzaam ondernemen. Alle laureaten van Sluit de Cirkel 2023 stellen hun nieuwe circulaire ondernemersplannen voor en de partners van de Circulaire hub en Impact Factory geven een kijk op de toekomst: hoe sociaal-circulaire ondernemen in de volgende jaren verder ondersteund zal worden met de expertise van het gehele netwerk.

Achter de schermen bij De Recupperij
Op 1 december is De Recupperij op de Battelsesteenweg thé place to be! Iedereen is er vanaf 16u welkom voor een afterwork en een rondleiding achter de schermen van de innovatieve circulaire werking van Ecoso, Recuplan en Den Brillenatelier. Mensen die moeilijk een plek vinden op de arbeidsmarkt gaan hier aan de slag binnen circulaire projecten zoals o.a. bij Digibank (dat gerecyleerde laptops op een laagdrempelige manier aanbiedt) of bij Den Brillenatelier (waarbij brilmonturen worden hergebruikt en verkocht).

Vanaf 19u is er de feestelijke opening van de Mechelse Fietsbib bij de Klusbib van Deelbaar Mechelen (Hendrik Speecqvest 11) – waar elke Mechelaar terechtkan voor het uitlenen van gereedschap en kinderfietsen.

Komkommers en kwallen
Tot slot vindt op zaterdag 2 september de familiedag plaats in Impact Factory. Jong en iets minder jong kunnen tussen 10 en 18u hun ogen uitkijken tijdens deze onvervalste familiedag. Je kan er zien, doen, horen, proeven en ruiken. Iedereen kan er terecht voor een expo over de impact van de mode-industrie, workshop herbruikbaar verpakkingsmateriaal voor de nakende feestperiode, wenskaarten drukken, een reparatieatelier voor je kapotte elektrische toestellen… Of wat dacht je van een proeverij van komkommers en kwallen.Durf jij samen met Technopolis te proeven van het eten van de toekomst?

Festival Circulair is een evenement van Impact Factory, 28Rond en Circulaire hub regio Mechelen, met de steun van Stadsmakersfonds, Stad Mechelen, Vlaanderen Circulair en Departement Werk en Sociale Economie. Het programma en meer info is te verkrijgen via  https://impactfactory.be/agenda/festival-circulair/. De toekomst is circulair. Kom ook naar Festival Circulair en laat je inspireren!

Programma
28/11 Café Circulair – Impact Factory (18 – 22u)
29/11 Workshops in het circulaire stadslab – Werfheide 2 (13 – 18u)
30/11 Ondernemersevent #2800Circulair – Van der Valk hotel Mechelen (16:30 – 21u)
1/12 Afterwork in de Recupperij – Battelsesteenweg 50 (16 -19u) en Klusbib – Hendrik Speecqvest 11 (vanaf 19u)
2/12 Familiedag – Impact Factory (10 -18u)

 

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail