Fietshub Mechelen

Mechelen lanceert niet één maar acht Huizen van de Fiets

Vandaag onthulde stad Mechelen in Battel de eerste van 8 fietshubs. In die hubs, die 24/7 toegankelijk zijn, kunnen fietsers terecht om bijvoorbeeld kleine reparaties aan fietsen uit te voeren,  fietsbatterijen op te laden, lockers te gebruiken of fietsinfo te krijgen.

De fietshubs liggen verspreid over 8 locaties op het Mechelse grondgebied. Een eerste fietshub werd vandaag onthuld op het pleintje aan de Battelse Bergen, vlakbij Battelbrug. ”De andere locaties worden nog bepaald met als doel op fietsknooppunten of belangrijke fietsroutes te liggen,” vertelt schepen Vanmarcke. Daarnaast komt er ook nog een stevig verankerde fietspomp aan het Douaneplein op vraag van de jeugdsite daar.

Er komen ook fietshubs verspreid over de Mechelse deelgemeenten. In de binnenstad komt een fietshub in de ondergrondse parking van de Grote Markt. Daar is momenteel al een ondergrondse fietsenstalling aangelegd.

Op alle locaties is een herstelzuil voorzien die fietsers in staat stelt kleine herstellingen aan hun fiets uit voeren en de banden op te pompen. Je kan de fietshubs herkennen aan de typische zuilen die erbij zullen staan. Daar tonen we ook een kaartje op van Mechelen, zodat iedere voorbijganger zich kan oriënteren. Je kan er ook  een QR-code scannen die je op de fietssite van Mechelen brengt. Daar vind je info over fietsroutes, waar je terecht kan met problemen aan je fiets, hoe je best in en rond Mechelen fietst, etc. Zo krijgen mensen ook een idee van wat er in Mechelen allemaal te doen is voor fietsers. Op 3 van de 8 locaties is een locker voorzien waarin fietsers de batterij van hun e-bike kunnen opladen. De fietshubs komen nabij ‘places of interest’, zodat fietsrecreanten even kunnen verpozen terwijl ze bijvoorbeeld hun fietsbatterij opladen.

“Met de fietshubs willen we zowel Mechelaars als passanten een plek aanbieden op maat van fietsers,” vertelt schepen van mobiliteit Vicky Vanmarcke. “Eerder dit jaar konden we onze nominatie als Fietsstad van Vlaanderen verzilveren, een titel die we met trots dragen en uitstralen. We blijven zowel op het vlak van mobiliteit als infrastructuur heel uiteenlopende zaken realiseren.”

Na een externe bevraging en een brainstorm met o.m. ondernemers die een link hebben met fietsen kwam de behoefte aan een gedecentraliseerd concept naar voren. Zo ontstond er niet 1 centraal gelegen Huis van de Fiets, maar 8 gedecentraliseerde fietshubs die antwoorden bieden op de noden van fietsers.

Stad Mechelen heeft een budget van 100.000 euro voorzien. De verschillende fietshubs worden aaneensluitend gerealiseerd. De volledige oplevering is voorzien eind dit jaar.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail