Open-vld-Mechelen- - Mechelen kleurt goud

Mechelen kleurt goud

Mechelen kleurt goud voor de jonge helden en survivors van kinderkanker 

In heel Europa en de rest van de wereld  wordt tijdens de maand september de strijd tegen kinderkanker onder de aandacht gebracht met de actie ‘Shine gold’. Ook stad Mechelen blijft niet achter en neemt deel aan deze internationale actie, waarbij het standbeeld van Margareta vanaf vrijdag 25 september in goud licht zal stralen met de mooie Sint-Romboutskathedraal op de achtergrond.

Momenteel gaat alle aandacht naar het coronavirus terwijl er ondertussen nog steeds veel kinderen en jongeren vechten tegen kanker of herstellen als overwinnaar van een moedig gevecht. “Daarom willen we de actie ‘Shine gold’ van SIOP Europe (professionele zorgverleners voor kinderkanker en de academische wereld) graag mee ondersteunen. Samen willen we de mensen bewust maken en laten stilstaan dat kanker nog niet verdwenen is, integendeel want zo sterven er elk jaar 6000 kinderen aan kanker in heel Europa en komen er ook elk jaar 35000 nieuwe diagnoses met kinderkanker bij. De teller van de survivors van kinderkanker staat ondertussen al op 500 000. Eén voor één zijn het kleine maar o zo grote helden die al onze aandacht verdienen. Zeker in Mechelen als kinderstad willen we dit thema ter harte nemen en naar volgend jaar kijken hoe we dit samen met de kinderen nog meer in de kijker kunnen zetten.”, aldus preventie- en jeugdschepen Abdrahman Labsir

Margareta

Stad Mechelen heeft gekozen om het standbeeld van Margareta te laten ‘shinen’ boven de goudverlichte spots met op de achtergrond de imposante Sint-Romboutskathedraal. Twee sterke symbolen voor de Mechelaars die we de komende periode graag in teken zetten voor alle kinderen, ouders en zorgverleners die te maken krijgen met de diagnose van kinderkanker.

“Het is een mooi initiatief, van mij mag er meer in goud veranderen om te laten zien dat we aan hen denken. Ik denk dat de kinderraad naar volgend jaar graag wil meewerken om de actie verder uit te breiden naar bijvoorbeeld een speelelement of kindermonument zodat we deze ook op een leuke en creatieve manier in goud kunnen laten stralen.”, aldus kinderburgemeester Camila Ladron De Guevara.

Gouden Lintje

Voor het ondersteunen van de actie ‘Shine Gold’ mocht jeugdschepen Labsir samen met burgemeester Vandersmissen en kinderburgemeester Ladron de Guevara de ‘gouden lintjes’ in ontvangst nemen van SIOP Europe.

“Wij willen met de symbolische gouden lintjes de stad bedanken om onze actie mee te ondersteunen en onze helden mee in het daglicht of in dit geval in het goudlicht te zetten. Als organisatie zetten we ons elke dag in voor de jonge helden en survivors met heel de entourage errond. Dat we hiervoor erkenning krijgen is voor ons enorm belangrijk en geeft ons moed om hier verder in te gaan, om nog meer bruggen te bouwen zodat er nog betere ondersteuning kan komen om deze ziekte draaglijker te maken.” Aldus Samira Essiaf van SIOP Europe.

Om deze actie nog meer kracht bij te zetten was ook onze Mechelse organisatie VZW Prinses Harte aanwezig. Ze ontwikkelen ridders- en prinsessenpakketten, die het ziekenhuisverblijf van de kinderen aangenamer kunnen maken. De leuke pakketten zorgen we voor een dosis kleur, licht en troost in de soms beangstigende ziekenhuisomgeving.

Quote Alexander:
“Het is een ziekte dat enorm veel impact heeft op de kinderen en hun gezin, zelfs na het overleven van de ziekte kan dit nog fysiek en mentaal blijven nazinderen. Als burgemeester is het dan mooi om te zien dat er zoveel organisaties zijn op internationaal, Europees als zelfs lokaal niveau zoals VZW Prinses Harte, die er alles aan doen om de strijd samen met de kinderen aan te gaan. Hun rol is van ongelooflijk groot belang, dus ook van mij en stad Mechelen dankjewel voor jullie inzet!”, aldus burgemeester Alexander Vandersmissen.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail