weektegenpesten

Mechelen Kinderstad hijst anti-pestvlag op Onze Toren

Met het hijsen van de stippenvlag tegen pesten op de Sint-Romboutstoren is meteen ook het startschot gegeven van de week tegen pesten in Mechelen.  De vlag wappert van vrijdag 5 februari tot en met vrijdag 12 februari. De 4 stippen op de anti-pestvlag verwijzen naar 4 afspraken tegen pesten en bekennen kleur tijdens de STIP IT campagne van KetnetMechelen is naast een diverse stad ook een open en warme Kinderstad. Het is belangrijk om deze campagne alle aandacht te geven die ze verdient. 

Het is van belang om onze Mechelaars te informeren over deze campagne en waarom de themavlag bovenaan Onze Toren wappert. Pesten is een vorm van uitsluiting met blijvende gevolgen en dat hoort niet thuis in een stad als Mechelen en daarom willen we de noodzaak ervan aanstippen.”, onderstreept jeugdschepen Abdrahman Labsir. 

2800leeft getuigt 

Op het Instagram-profiel 2800leeft komen twee getuigenissen aan bod. Je kan lezen welke invloed pesten had op hun jeugd en hoe ze zich voelden, toen en nu. Ook het netwerk ‘Kies Kleur Tegen Pesten’ raadt aan om er niet mee te blijven zitten, maar er over te praten met iemand die je vertrouwt of een hulpverleningskanaal. 

Via de Facebook pagina van Mechelen Kinderstad kan iedereen actief meehelpen om de actie met stip in de kijker te zetten. Men zal werken rond de vier afspraken waarnaar de vier stippen ook verwijzen en zo onze jonge Mechelaars aan het werk zetten in de week tegen pesten. Thema’s rond weerbaarheid, samenhorigheid en samenleven komen hierin aan bod. 

Deze campagne duurt maar één week maar het is de bedoeling dat we onze jeugd en volwassenen effectief bewust maken rond het thema pesten. Maar dergelijke verandering teweeg brengen vraagt veel meer van een stad en zijn inwoners. Daarom zetten we heel het jaar in op een anti-pestbeleid en zeggen ‘nee’ tegen alle vormen van pesten.aldus Abdrahman Labsir, schepen van Jeugd en Preventie. 

Aan de slag 

Eén op zes kinderen en jongeren in Vlaanderen is het slachtoffer van pesten. Dat is er één te veel. We maken samen een vuist tegen pesten. Want pesten stoppen doe je niet alleen. Als omstaander kan je ook heel wat betekenen. De vier stippen – ondertussen hét symbool tegen pesten – mogen gerust gezien worden in het Mechelse straatbeeld, bijvoorbeeld door met krijt de vier stippen op jouw stoep te tekenen of vier reuze stippen op het raam te kleven. 

Elk jaar gaan onze Mechelse sportverenigingen, jeugdbewegingen en scholen zelf creatief aan de slag met het materiaal dat terug te vinden is via www.kieskleurtegenpesten.be  

Alle acties kunnen gedeeld worden met #stipit #weektegenpesten en via @ketnet en @MechelenKinderstad. Of per e-mail aan kinderstad@mechelen.be  

Deel dit artikel

Share on facebook
delen
Share on twitter
delen
Share on linkedin
delen
Share on email
E-mail