Mechelen is de enige centrumstad met minder leegstand

Slechts één stad telt minder leegstaande handelspanden dan 10 jaar geleden: Mechelen. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van liberaal parlementslid Mercedes van Volcem. “Hier mogen we als stad ongelofelijk trots op zijn. Twintig jaar geleden trokken de gezinnen en handelaars weg uit onze stad. Vandaag is Mechelen the place to be”, reageert Vlaams minister en titelvoerend burgemeester Bart Somers.

Vlaams parlementslid Mercedes van Volcem vroeg de evolutie op van de leegstaande handelspanden in de centrumsteden van 2010 tot en met 2020. Uit de cijfers blijkt dat  de leegstand overal is toegenomen, met uitzondering van de stad Mechelen. Antwerpen telt met 1.424 leegstaande panden de meeste leegstand, maar op tien jaar tijd valt de stijging mee (+39). In Aalst is het aantal leegstaande panden bijna verviervoudigd. Ook in Gent is er een opvallend grote stijging, van 190 naar 624 leegstaande panden. Mechelen is de enige stad die het beter doet dan tien jaar geleden. Daar daalde het aantal leegstaande panden van 213 naar 157 (-56).

Vlaams minister en titelvoerend burgemeester van Mechelen Bart Somers: “De opkomst van online verkoop en grote winkelcentra maakt het niet gemakkelijk voor lokale handelaars. Lokale handelskernen staan overal in Vlaanderen onder druk en de coronacrisis doet daar natuurlijk geen goed aan. Mechelen is de enige stad waar de leegstandscijfers naar beneden gaan, daar mogen we ongelofelijk fier op zijn. We zijn een voorbeeld voor de rest van Vlaanderen.  Dit resultaat is een pluim voor het volgehouden werk van vele Mechelse ondernemers, van het hele stadsbestuur en de stadsambtenaren  en inzonderheid voor schepen van economische zaken Greet Geypen.”

 

Totaalbeleid

Volgens de minister bestaat er geen “silver bullet” om de leegstand naar beneden te krijgen.

“Twintig jaar geleden trokken gezinnen en handelaars weg uit onze stad. Vandaag is Mechelen the place to be. We hebben sterk ingezet op veiligheid en het creëren van een kinderstad, waardoor gezinnen opnieuw in Mechelen kwamen wonen. Daarnaast hebben we onze publieke ruimte kwalitatief heraangelegd. Mechelen is mooier en aangenamer geworden. Er is een divers aanbod van horecazaken en winkels. We hebben parkings bijgebouwd, maar evengoed ingezet op kwaliteitsvolle fietspaden en fietsinfrastructuur. Er bestaat geen wonderoplossing om het economische weefsel van een stad te versterken. Het is een resultaat van een totaalbeleid. ”, aldus Bart Somers

 

Onderstaande tabel bevat een overzicht van de leegstaande handelspanden in de centrumsteden:

 

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail