Mechelen gaat voor ‘bijenvriendelijkste stad’

De ‘Week van de Bij’ loopt dit jaar van 30 mei tot en met 6 juni. Ook Mechelen ondersteunt alle initiatieven die de bijenpopulatie in onze stad ten goede komen. Dit jaar nemen we voor de eerste keer officieel deel aan de wedstrijd van ‘bijenvriendelijkste gemeente’. Die wordt jaarlijks uitgeschreven door de Vereniging voor Openbaar Groen. In december 2021 volgt de uitslag van de wedstrijd.

Bij jurering kijkt men naar ons Mechels bijenvriendelijk groenbeheer, nieuwe aanplantingen, bijeninstallaties, acties naar burgers en deelname aan ‘Week van de Bij’.

“We nemen als stad reeds veel maatregelen om bijen en hommels het leven zoet te maken en zo onze lokale biodiversiteit een handje te helpen. Dat hoort zo in een diervriendelijke stad als Mechelen. De titel zou alvast een mooie erkenning zijn. Want bijen leveren een heel grote bijdrage aan onze samenleving. De mens maakt van deze ecosysteemdiensten dankbaar gebruik. Daarom is er een rijke habitat nodig met stuifmeel- en nectarbronnen voor de hommels, solitaire bijen en honingbijen.”, vertelt schepen van Dierenwelzijn Vicky Vanmarcke.

“Als bijen arbeiders zouden krijgen, zou een pot honing bijna 200.000 euro kosten. En honing is dan eigenlijk maar een aangenaam ‘bijproduct’ (knipoogt) van hun belangrijkste taak: het bestuiven van tal van planten. Het werk dat bijen leveren is cruciaal voor alle biodiversiteit. Zonder bijen stort ons ecosysteem in elkaar. De wilde bijenpopulaties helpen is dan ook geen keuze, maar een must. Ook vandaag doen we al tal van acties om dit mogelijk te maken: we maaien later in de maand mei om voorjaarsbloeiers alle kansen te geven, we versterken de biodiversiteit in onze parken en groengebieden en we leggen extra bloemenweides en perken met vaste beplanting aan.”, zegt schepen van natuur- en groenontwikkeling Patrick Princen.

Wild bijenplan in 1, 2 …

Stad Mechelen werkt samen met Natuurpunt aan het Wilde bijenplan.
Samen met de vrijwilligers van de bijenwerkgroep Mechelen wordt er aan een wetenschappelijk onderbouwd en efficiënt bijenbeschermingsplan gewerkt.

Een eerste stap is het verzamelen van het aantal soorten wilde bijen die rondzoemen in onze stad. In België leven er zo’n 350 soorten wilde bijen. Zie je een opmerkelijke bij in jouw tuin of op het openbaar domein? Meld dit dan via de app ‘Obsidentify’ of op het meldpunt waarnemingen.be.

Vervolgens stelt Natuurpunt een plan op met de gegevens van de melder. En krijgt de melder enkele tips om het openbaar groen nog aantrekkelijker te maken voor de verschillende bijensoorten. Want elke soort heeft zijn eigen smaak wat betreft nestplaatsen of planten.

“Met zo’n bijenplan kunnen de stadsdiensten dan gericht aan de slag. Stap voor stap om begin 2022 het bijenplan voor te stellen aan het grotere Mechelse publiek.”, vertelt schepen van Natuur-en Groenontwikkeling Patrick Princen.

“We vertoeven vandaag meer dan anders thuis en in onze eigen tuin. Elke Mechelaar kan vandaag een bijdrage leveren en een échte bijenheld zijn om tuin of balkon op een bij-vriendelijke manier in te richten.”, besluit schepen van Dierenwelzijn Vicky Vanmarcke.

Activiteiten tijdens de Week van de Bij in Mechelen

  • Tivoli – bezoek aan de insectentoren
  • Bij de Nectarist, de Mechelse stadsimkerij, is het opendeurdag op woensdagnamiddag 2 juni en zaterdag 5 juni bij de imkerij waarbij mensen letterlijk een stapje kunnen zetten in de wereld van de bijen. Er zullen zowel kindvriendelijke workshops zijn, als de mogelijkheid om een kijkje te nemen op onze imkerij en in de bijenkasten.
  • Bezoek aan Imker Karsten Van Lil, https://arcadiamuizen.com/bijenkasten2/
  • We laden onder andere de digitale brochure op van de Week van de Bij alsook wat je zelf kan doen om ze het hof te maken

Organiseer je iets wat bijen blij maakt, laat het ons dan weten via dierenwelzijn@mechelen.be.

Meer info via www.mechelen.be/dierenwelzijn of www.weekvandebij.be

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail