Mechelen en de Oekraïense stad Lviv zetten handtekening onder stedenband

Afgelopen zomer ondertekende burgemeester van Mechelen Bart Somers tijdens een bezoek aan de West-Oekraïense stad Lviv een intentieverklaring om te verzusteren. Sindsdien bleven beide steden nauw in contact met elkaar staan. Het beste bewijs daarvan is het huidige bezoek van een delegatie uit Lviv aan Mechelen. En dus waren beide steden verheugd om de verzustering te officialiseren met de ondertekening van de stedenband. “Wij laten mekaar niet meer los,” klinkt het bij burgemeesters Andriy Sadovyi en Bart Somers.

Het was een primeur afgelopen zomer: Mechelen was de eerste stad in Vlaanderen die via een zogenaamde “letter of intent” aangaf een zusterband aan te gaan met een Oekraïense stad. Dat gebeurde tijdens het bezoek van burgemeester Bart Somers aan de stad Lviv waar hij was uitgenodigd om deel te nemen aan het Lviv Urban Forum, een internationale conferentie om na te denken over de heropbouw van Oekraïne na de oorlog. Dat was bovendien niet de eerste keer dat de banden tussen beide steden werden aangehaald. Ook in 2014 bezocht burgemeester Bart Somers de stad al een keer.

Burgemeester van Mechelen Bart Somers: “In beide gevallen kostte het mij één dag om van Mechelen naar Lviv te reizen. Eén dag, dat is hoever de oorlog van ons verwijderd is. Dan kunnen wij simpelweg niet langs de zijlijn blijven staan, maar dan helpen wij waar het kan. Dat hebben we de afgelopen maanden ook gedaan en wel op een heel concrete manier. Zo is er kennisuitwisseling met onze administratie hoe je kan intekenen op Europese projecten of brachten we hen in contact met Thomas More en Aqtor, een pionier op het vlak van prothesen.”

Zulke contacten kunnen wel degelijk een verschil maken. De stad Lviv ligt namelijk in het Westen van Oekraïne, en dus verder weg van het front. Het betekent allerminst dat de oorlog er niet voelbaar is, ook hier vallen Russische raketten en verloren inwoners familieleden aan het front, maar het heeft de stad wel in staat gesteld zich op te werpen als de nationale humanitaire hub van het land. Met het project UNBROKEN vangt de stad tienduizenden Oekraïense slachtoffers van de oorlog op en biedt hen de nodige medische zorgen.

Dat er eerder deze maand ook al een delegatie uit Lviv op werkbezoek was, bewijst alvast dat de bijdrage die Mechelen levert gewaardeerd wordt. Met de officiële ondertekening van de stedenband toont Mechelen aan dat het zich engageert om Lviv en haar inwoners langdurig te blijven steunen en helpen waar het kan.  Burgemeester van Lviv Andriy Sadovyi: “Wij Oekraïners doorstaan zware beproevingen. En dus dank ik iedereen die aan onze zijde staat, vandaag in het bijzonder de Mechelaars. De afgelopen maanden hebben we elkaar beter leren kennen en goed samengewerkt. De officiële ondertekening van onze stedenband bewijst dat we die verzustering nog verder willen uitdiepen, dat het een vriendschap is voor de lange duur.”

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail