Mechelen als inspiratiebron voor het Vlaams kotlabel voor studentenhuisvesting

Vanaf januari 2025 komt er een uniform Vlaams kotlabel. Dit kotlabel garandeert naleving van de woningkwaliteits- en brandveiligheidsnormen en of de opdeling van een kot vergund is. Steden en gemeenten kunnen ervoor kiezen dit toe te passen; een eigen label of uitbatingsvergunning mag vanaf dan niet meer. Omwille van de transparantie en de kwaliteitsgarantie, blijft Mechelen werken met een kwaliteitslabel, zoals de stad dat al jaren doet. Nu neemt Vlaanderen deze werkwijze over met de invoering van het uniforme kotlabel.

Wie de hogeschool de voorbije maanden passeerde, kon er niet naast kijken. De volledige vernieuwbouw van Campus De Vest aan de Zandpoortvest in Mechelen is volop aan de gang. Deze uitbreiding is nodig om het groeiend aantal studenten op te vangen. Mechelen is een studentenstad in groei. Steeds meer studenten kiezen de Dijlestad uit om er te studeren en gaan er ook steeds vaker op kot.

Vanuit Vlaanderen beoogt men om het voor studenten transparanter te maken en te werken met een uniform Vlaams kotlabel, zodat het gemakkelijker is om koten met elkaar te vergelijken. Het nieuwe label maakt de kwaliteitsvereisten in alle Vlaamse studentensteden uniform met elkaar. Concreet wordt het uniforme label uitgereikt aan studentenkoten zodra ze voldoen aan de woningkwaliteitsnormen, de brandveiligheidsnormen en de stedenbouwkundige regels.

Sinds 2016 werkt Mechelen met een verplicht conformiteitsattest en sinds 2017 met een uitbatingsvergunning voor studentenhuisvesting. Deze maatregelen hebben bijgedragen aan de verbetering van de woonomstandigheden voor studenten in de stad. De voorwaarden die Mechelen nu reeds oplegt in de uitbatingsvergunning, worden vanaf januari 2025 vanuit Vlaanderen opgelegd.

“We zien de invoering van een uniform label in Vlaanderen als een bevestiging van onze aanpak en een stimulans om deze hoge standaarden te blijven nastreven. Wat van ons van belang is dat de studentenhuisvesting op ons grondgebied, kwalitatief en veilig is. Met de invoering van het Vlaamse uniforme kotlabel, worden onze normen nu ook op Vlaams niveau gehanteerd. We zijn blij dat Vlaanderen onze aanpak overneemt, omdat het voor studenten duidelijkheid en vertrouwen schept. Door deze uniforme kwaliteitsstandaard kunnen we garanderen dat alle koten voldoen aan de normen, wat de veiligheid en het comfort van onze studenten ten goede komt”, aldus Greet Geypen, schepen van Wonen.

Bevestiging van Mechelse aanpak

Lokale overheden zijn niet verplicht om het nieuwe uniforme Vlaams kotlabel in te voeren, maar werken met eigen labels zoals het Mechelse label ‘Topkot’ zal in de toekomst niet meer toegestaan worden. Omdat de Dijlestad wil blijven werken met een kwaliteitslabel zoals ze dat nu al een aantal jaren doet, sluit Mechelen zich aan bij het Vlaams systeem.

“We hebben altijd gestreefd naar de hoogste kwaliteit en veiligheid in studentenhuisvesting en dat zullen we blijven doen. Studenten moeten zich kunnen concentreren op hun studies, zonder zich zorgen te maken over de kwaliteit en veiligheid van hun huisvesting. Onze focus blijft op het bieden van een veilige en comfortabele omgeving voor alle Mechelse studenten”, aldus Rina Rabau Nkandu, schepen van Onderwijs.

Drie belangrijke parameters

Er zijn drie belangrijke parameters in het Vlaams kotlabel, dezelfde die Mechelen nu hanteert voor het afleveren van uitbatingsvergunningen: woningkwaliteitsnormen, brandveiligheid, en of de studentenhuisvesting stedenbouwkundig vergund is. Op basis daarvan wordt er al dan niet een kotlabel uitgereikt.

De verwerking van het Vlaams kotlabel zal vanaf januari ook gebeuren via het Vlaams Loket Woningkwaliteit (VLOK). Er komt ook een Vlaamse website voor eigenaars, studenten en iedereen die informatie over een studentenkot wil opzoeken. Daar kan je raadplegen of een kot al dan niet in bezit is van een Vlaams kotlabel. De ICT-ontwikkelingen zijn hiervoor volop bezig.

Vanaf 1 januari 2025 zullen alle studentenkoten in Mechelen aan deze nieuwe, uniforme kwaliteitsstandaard moeten voldoen. De exacte invulling en werking van het label wordt de komende maanden verder uitgewerkt op Vlaams niveau. De kotlabels en de uitbatingsvergunningen die zijn uitgereikt voor de inwerkingtreding van het Vlaams kotlabel, blijven geldig conform de geldigheidsduur die bij afgifte ervan werd bepaald.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail