Mechelaars krijgen geboortebos

Het Mechelse stadsbestuur wil vanaf het voorjaar van 2024 jaarlijks een geboortebos aanplanten. Kersverse ouders krijgen daar de mogelijkheid een boom te laten groeien bij de geboorte van hun kind. De stad gaat op zoek naar een geschikte locatie voor het toekomstige bos en maakt die in het najaar bekend. “Dit initiatief geeft het geboortecadeau een extra dimensie en draagt bij tot een groenere omgeving.”

“Ouders van pasgeboren kindjes die in Mechelen wonen, krijgen vandaag al een geboortecadeau,” licht schepen van burgerzaken Vicky Vanmarcke toe. “Als we dit voorjaar met het project van start gaan, zullen ouders aan het geboorteloket of via een brief de keuze krijgen tussen een geboorteboom of het Rommy slabbetje. Het geboortebos is een idee van een geëngageerd lid van de stadslijst, Marnix Van Esbroeck, dat we als stadsbestuur graag realiseren. Het is toch geweldig om een boom te zien opgroeien die gelinkt is aan je eigen naam of die van je kind? Bovendien komt het de natuur rondom onze stad op een originele manier ten goede.”

In het voorjaar van 2024 zal de stad een plantactie organiseren.  Op dit evenement kan voor alle nieuwe Mechelaars die in 2023 geboren zijn een boom worden aangeplant op een daarvoor aangeduid perceel. Aan het nieuwe bos komt een geboortemonument in de vorm van een bijenhotel, met daarop de namen van alle pasgeboren kinderen.

“Het geboortebos is een fantastisch geboortegeschenk voor Mechelen en alle Mechelaars. Het biedt de mogelijkheid jaarlijks zo’n 0,4 ha extra bos aan te planten,” vult schepen voor natuur- en groenontwikkeling Patrick Princen aan. “De locatie van het nieuwe bos kan per jaar wijzigen of net op dezelfde plaats blijven. De dienst Natuur en Groenontwikkeling bekijkt momenteel enkele mogelijke locaties, op dit ogenblik zijn de percelen in De Warande een mogelijke locatie. We streven naar een gemeenschappelijk geboortebos waarin 1 boom per geborene geplant wordt, wel zonder het individueel toewijzen van de bomen. Dit omdat er altijd bomen tussenuit vallen en dat elke boom meehelpt aan de creatie van een groot bos waar ze in 15, 25, 50 of 75 jaar heerlijk in kunnen vertoeven met hun ouders, kinderen of kleinkinderen. Een bos dat leven geeft aan massa’s dieren en planten. Een bos dat blijft groeien voor het leven en alle Mechelaars.”

“Toekomstige ouders kunnen op een eenvoudige manier voor een boom in het geboortebos opteren,” vult Vanmarcke aan. “Alle ouders van de kinderen die in 2023 geboren worden en in Mechelen wonen, krijgen de kans om voor een boom in het geboortebos te opteren. De registratie voor de plantdag zal gebeuren via een webformulier op de site van Stad Mechelen. Zo maken we er samen een heuglijke dag van en wie weet lopen er dan al bijna 1-jarigen mee rond in het nieuwe bos.”

“Het idee ontstond tijdens mijn werk bij de stedelijke begraafplaats,” vertelt Marnix Van Esbroeck. “We zijn daar al jaren bezig met het groener maken van die toch wel unieke plek, zoals onlangs nog door het aanleggen van de natuurbegraafplaats, het ontharden van wandelpaden of het plaatsen van een bijenhotel. Een geboortebos op een unieke plaats in of rond Mechelen leek me een mooie aanwinst voor een nieuw stukje natuur, maar dan bij het begin in plaats van aan het einde van het leven. Zo maken we de cirkel rond en geven we zuurstof aan komende generaties.”

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail