Maximumsnelheid van 50 naar 70 op deel tangent

Vanaf maandag 10 juni mag gemotoriseerd verkeer 70 km/h rijden op de tangent tussen de Leuvensesteenweg en de N15. Wegbeheerder AWV komt de verkeersborden die de nieuwe verkeerssituatie aangeven maandag plaatsen. “De stad was al langer vragende partij. Evaluatie toonde aan dat de maximumsnelheid op dat deel van de tangent konden optrekken, rekening houdende met de veiligheid en verkeersdoorstroming,” zegt schepen van mobiliteit Alexander Vandersmissen.

Stad Mechelen en wegbeheerder AWV deden al enkele aanpassingen sinds de opening van de tangent, nu haast dag op dag twee jaar geleden. Zo werden onlangs nog de verkeerslichtenregeling en de afslagstroken aan het kruispunt met de Leuvensesteenweg aangepast.

“Stad en AWV monitoren en evalueren het verkeer op de tangent permanent,” vertelt schepen van mobiliteit Alexander Vandersmissen. “Als daaruit blijkt dat aanpassingen kunnen of noodzakelijk zijn, onderzoeken we dit in detail. Op het deel van de tangent dat de N15 met het kruispunt aan de Leuvensteenweg verbindt, bleek een maximumsnelheid van 70 km/h logisch en mogelijk. Ook voor het stuk tussen de Jubellaan en het kruispunt aan de Leuvensesteenweg was de stad vragende partij om de maximumsnelheid naar 70 km/h te brengen, maar aanpassing is daar voor AWV  niet mogelijk om de veiligheid aan de in- en uitritten van de stationsparking te waarborgen. In de toekomst komt hier ook nog de afslag naar de Arsenaalverbinding bij.”

Op de tangent rijden dagelijks zo’n 20.000 voertuigen, op zondag nog 15.000. “Dat aantal leidt soms tot een moeilijke doorstroming en files, zeker in de spits en bij heel slecht weer of een ongeval op de E19,” aldus schepen Vandersmissen. “We moeten daarom in het oog houden dat de tangent niet het slachtoffer wordt van zijn eigen succes. Door de aanpassingen aan het kruispunt van de Leuvensesteenweg met de Margharetatunnel konden we de doorstroming al substantieel versterken. Dit zal op het bovengrondse deel van de tangent met de nieuwe maximumsnelheid verder verbeteren.”

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail