Vandaag is kunstenaar Jonas Tuch gestart met zijn mural in de Blauwhondstraat. Het is niet zomaar een muurschildering want we geven als stad hiermee enerzijds speelkansen en toonmogelijkheden aan lokale kunstenaars en anderzijds worden de muren opgewaardeerd en opgefrist. Het is een realisatie dat van start gaat na een participatietraject met de buurtbewoners en de kunstenaar.
Graffitiplan
Het project is ontstaan omdat de stad een duurzame oplossing zocht voor het grafitti-probleem. Samen met de betrokken diensten en met de input van buurtbewoners is er een graffitiplan uitgewerkt. Waarvan deze mural ook een onderdeel is, een gekende oplossing want in het verleden en heden heeft het al bewezen dat het een positief effect heeft op de overlastproblematieken. Het project zal dus zeker verder gaan uitbreiden naar andere probleemmuren en zones in Mechelen. “Door het opwaarderen van de muren door kwalitatieve street art willen we het gedrag positief beïnvloeden en zo o.a. het zwerfvuil, wildplassen en illegale graffiti sterk doen verminderen.”, aldus preventieschepen Abdrahman Labsir.
Street art
Street art is een kunstvorm die we al eerder hebben ingezet op muren in o.a. de Minderbroedersgang, Onze-Lieve-Vrouwstraat maar ook op elektriciteitskasten en op vitrines in de stad en wijken. We vergroten hiermee de artistieke uitdagingen en kunst in de openbare ruimte, geven lokale kunstenaars zoals Jonas Tuch meer toonmogelijkheden en maken tegelijk de stad aantrekkelijker voor toeristen. “In stad Mechelen willen als ondernemende en artistieke stad in de toekomst ook graag street art festivals initiëren waar er een groot publiek voor is en waarmee we dus een extra trekpleister creëren in onze stad. Voor de Mechelaars zal het vooral de positieve kunstbeleving verhogen.”, aldus de cultuurschepen Bjorn Siffer
Mechelen Muurt 2.0
Net zoals de 16 nieuwe portretten die je kan terug vinden in het straatbeeld van ‘Mensen maken de Stad’ is ook dit project een onderdeel van Mechelen Muurt 2.0. Het is mooi dat de verhalen van de ‘Mensen maken de Stad’ als inspiratie kunnen dienen voor de murals binnen het graffitiplan.
Van de bestaande en nieuwe murals zal er een kunstroute gemaakt worden, die de mensen langs deze ‘verborgen’ pareltjes zal leiden.