Lokale besturen krijgen ondersteuning om vaccinatiecentra toegankelijk te maken

Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers wil ervoor zorgen dat de Vlaamse vaccinatiecentra toegankelijk zijn voor minder mobiele mensen. Lokale besturen krijgen daarbij ondersteuning van het expertisecentrum Inter. “Deze crisis draait van begin af aan rond de bescherming van onze meest kwetsbaren. De lokale besturen kunnen beroep doen op de eventsector en Inter om de vaccinatiecentra zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen.”

Alle locaties van de Vlaamse vaccinatiecentra zijn sinds vrijdag bekend. Overal is men volop aan het bouwen en op sommige plaatsen zijn ze al bijna klaar. De lokale besturen en eerstelijnszones kunnen daarvoor beroep doen op de eventsector. Ze kregen daarvoor al een lijst met 439 bedrijven die hun diensten aanboden. Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers schakelt nu ook Inter in, het expertisecentrum toegankelijkheid.

Bart Somers: “Als we 70% van de mensen willen vaccineren, moeten we ervoor zorgen dat onze vaccinatiecentra zo toegankelijk mogelijk zijn. Het gaat daarbij niet alleen over personen met een beperking, maar ook senioren, mensen met een tijdelijke beperking of ouders met een kinderwagen.”

Minister Somers vroeg aan Inter, het expertisecentrum in toegankelijkheid en Universal Design, om een checklist op te stellen. Lokale besturen en eerstelijnszones kunnen aan de hand van deze checklist nagaan of hun vaccinatiecentrum toegankelijk genoeg is. “Sommige aandachtspunten zijn logisch, zoals het belang van duidelijke signalisatie. Andere zaken zijn minder evident, zoals het voorzien van rustpunten in de wachtrij of de ontvangstbalie die niet te hoog mag zijn”, aldus Bart Somers.

Naast het voorzien van een checklist kan Inter ook ter plaatse komen om de richtlijnen in de praktijk om te zetten. De lokale besturen kunnen bij Inter terecht voor informatie, een screening van de locatie en advies op maat. Inter ontleent ook toegankelijkheidsmaterieel en begeleidt de lokale partners bij het correct inrichten van de locatie.

Bart Somers: “Lokale besturen kunnen beroep doen op de taxisector, de Minder Mobielen Centrale en het aangepast vervoer om minder mobiele mensen tot bij het vaccinatiecentrum te krijgen. Maar daar stopt het niet. Ook ter plaatse moet er voldoende aandacht zijn voor de toegankelijkheid van het vaccinatiecentrum.  Samen met de eventsector en het exerptisecentrum Inter willen we zoveel mogelijk mentale én fysieke drempels wegwerken. We hebben er allemaal belang bij dat zoveel mogelijk mensen zich willen en kunnen laten vaccineren.”

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail