Laatste werken aan de Schaliënhoevedreef van start

De werken aan de Schaliënhoevedreef gaan de laatste fase in. De druk gebruikte weg in het industrieterrein Mechelen-Noord was aan vernieuwing toe, de fietsinfrastructuur en de staat van het wegdek liet te wensen over. Een deel van de rijbaan, zo een 2,5 meter, werd daarom uitgebroken en vervangen door een veilig fietspad en een groenstrook. De nieuwe laag asfalt die de vele pendelaars en het werkverkeer zal dragen, wordt komende weekends afgewerkt. Daarvoor wordt de weg volledig afgesloten op 18, 19 en 25 november.

Vanaf 7 augustus is aannemer Hegrola NV gefaseerd van start gegaan met de vernieuwing van de Schaliënhoevedreef. In de eerste twee fases van de werken werd er telkens langs één kant gewerkt om een deeltje van de rijbaan uit te breken, voorbereidende werken te doen en de boordstenen te gieten. De verkeerseilandjes bij de kruispunten werden ook meegenomen in de vernieuwing van de weg. Vervolgens werd al aan de kant met even huisnummers de fundering en asfaltering voor een nieuw fietspad geplaatst. Het fietspad aan de kant met de oneven nummer krijgt volgende week een asfaltlaag en zal dan ook klaar zijn.

Schepen van Openbare werken Patrick Princen, vertelt: “De Schaliënhoevedreef krijgt aan elke zijde een nieuw vrijliggend fietspad. Dit weekend start de afwerking van de weg met een onderlaag, de zaterdag daarop is het de beurt aan de toplaag. Op die manier zal deze belangrijke en drukke weg al het werkverkeer, bussen en de pendelende fietsers weer vlot aankunnen, wat zeker niet onbelangrijk is. Zo geraakt iedereen vlot en vooral veilig op het werk, mede door de nieuwe toegankelijke bushalte die er is bijgekomen.”

Na dit weekend is de weg weer open voor verkeer, weliswaar nog met de bestaande omleidingen. Zaterdag 25 november zal de weg een laatste keer worden afgesloten voor het afwerken van de toplaag van het asfalt. Daarna worden de wegmarkeringen aangebracht, een klus waarvoor twee droge dagen nodig zijn, en dan zal de Schaliënhoevedreef tegen eind november terug volledig open gaan in beide richtingen. Het einde van de werken was eerder voorzien, maar het slechte weer van afgelopen weken heeft daar een stokje voor gestoken.

“Ondernemen is een van de speerpunten van het beleid. Daarom is het belangrijk om in te spelen op de noden van onze ondernemers. Er is een goede samenwerking tussen de industriezone Mechelen Noord en de stad. In het verleden zijn wij samen met enkele ondernemers uit de industriezone ter plaatse geweest, om te bekijken welke zaken er nog voor verbetering vatbaar zijn. Daar zijn toen enkele actiepunten uit voortgevloeid. Recent hebben we nog op vraag vanuit de industriezone nog ANPR-camera’s geplaatst. Ook fietsveiligheid was een bekommernis vanwege het woon-werkverkeer van de werknemers. Bij de heraanleg hebben we daarom veel aandacht geschonken aan comfortabele weginfrastructuur voor de zwakke weggebruiker. De vernieuwing van de Schaliënhoevedreef creëert niet alleen een veilige doorgang voor fietsers, het versterkt tegelijkertijd ook de aantrekkelijkheid van ons industriegebied”, vertel schepen van Economie, Greet Geypen.

Onderlaag toch aan vervanging toe
In het originele ontwerp werd er gerekend op een nieuwe toplaag van de weg, maar doorheen de werken werd er ontdekt dat de onderlaag ook vervangen moest worden. Voor een duurzaam resultaat wordt ook direct de toplaag aangepast aan het toch zware verkeer dat langs deze weg gaat. Het budget stijgt zo van een kleine 500.000 euro naar ongeveer 600.000 euro om te zorgen dat de Schaliënhoevedreef helemaal klaar is voor de toekomst.

Meer info: https://www.mechelen.be/schalienhoevedreef-heraanleg

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail