Kunstcollectie van Marie-Louise Grouwet krijgt plaats in het stadhuis

Eind vorig jaar kreeg de stad een grote schenking uit de kunstgalerij van voormalig galeriehoudster en gewezen gemeenteraadslid Marie-Louise Grouwet. Haar zoon Carl Grouwet schonk een deel van de collectie aan de stad Mechelen. Vandaag krijgen een aantal van deze werkjes een plaats in het stadhuis.

Marie-Louise Grouwet overleed in 2020 op 81-jarige leeftijd. Haar zoon Carl schonk een deel van de collectie aan de stad. Het betreft een grote aantal publicaties en prenten over Mechelen en Mechelse kunstenaars, verzameld door Marie-Louise Grouwet-Vervliet en Albert Grouwet.

Albert Grouwet en Marie-Louise Grouwet waren beiden erg betrokken bij het culturele
en politieke leven in Mechelen: hij als journalist en zij als gemeenteraadslid, lerares en galerijhoudster. Samen hadden ze in de loop der jaren een mooie collectie verzameld, waaronder beeld- en kaartmateriaal (stadsplattegronden, stadsgezichten, praalwagens cavalcade, …), aangevuld met journalistieke documentatie.

Het gaat om 51 stuks beeld- en kaartmateriaal, 6 ingebonden delen van het weekblad ‘De Mechelse Week’ en 3 dozen journalistieke documentatie. Een aantal van deze werkjes krijgen nu een plaats in het stadhuis.

“Het is een waardevolle collectie, waarvoor we zeer dankbaar zijn. Bij de geschonken kaarten en prenten bevinden zich bijzondere en zeldzame versies. We bewaren het merendeel van de kunstwerkjes in het Stadsarchief, waar ze thuishoren. Het is een zeer mooie aanwinst voor de iconografische collecties over de stad Mechelen en zijn rijke cultuurgeschiedenis. Een aantal litho’s krijgen vanaf vandaag een permanente plaats in het stadhuis. Zo plaatsen we kunst nog meer in de kijker. Om een al te lange blootstelling aan het licht te vermijden, zullen de werkjes na een bepaalde periode vervangen worden door andere stukken uit de collectie”, aldus Björn Siffer, schepen van Cultuur.

Zo komen er een aantal kunstwerkjes te hangen op de kabinetten van het stadhuis en in de traphal nabij de Trouwzaal.

“Toen Carl Grouwet vorig jaar met mij contact opnam met de vraag om de werkjes te schenken, was ik blij verrast. Met het tentoonstellen van deze prenten en kaarten wenst het stadsbestuur Marie-Louise Grouwet een laatste eer te bewijzen. Het stadshuis is een geschikte plaats om de collectie een tweede leven te geven. Zo bewijzen we haar een laatste eer: als gemeenteraadslid, maar ook als geëngageerde gangmaker en verdediger van het Mechelse cultuurleven en erfgoed dat haar nauw aan het hart lag”, aldus schepen Greet Geypen.

Ook Carl Grouwet is tevreden dat de werkjes opnieuw tentoongesteld worden. “Voor mij was het van in het begin duidelijk dat deze mooie collectie van de Mechelse geschiedenis, aan Mechelen toebehoort. Dat is de reden waarom ik de werkjes ook aan de stad heb geschonken. Daarnaast was het voor mij belangrijk, dat de werkjes niet zomaar in een depot zouden verdwijnen. Het pleziert mij dat een aantal werkjes een mooie plaats in het stadhuis krijgen en dat ze getoond worden, daarvoor werden de werkjes ook gemaakt”, besluit hij.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail