Kosteloze ophaling asbestcement bij land- en tuinbouwers

De stad Mechelen wil samen met de OVAM de Mechelse landbouwbedrijven aansporen om aanwezige asbestdaken zoveel mogelijk te verwijderen. Dankzij het asbestprotocol kunnen land- en tuinbouwers gebruik maken van de gratis dienstverlening van de OVAM om het asbestcement veilig te laten ophalen en afvoeren.

Het ‘asbestprotocol voor de land- en tuinbouw’ wil land- en tuinbouwers ondersteunen bij het asbestveilig maken van hun gebouwen. De Vlaamse overheid voorziet hiervoor een budget van 3 miljoen euro. Dankzij relancemiddelen uit het plan Vlaamse Veerkracht kan de landbouwsector ruim 1000 asbestdaken – omgerekend ongeveer 700.000 m² asbestdaken verwijderen. Het asbestprotocol is een samenwerking tussen de landbouworganisaties Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat en het Vlaams Agrarisch Centrum.

“Deze asbestophaling geeft onze land- en tuinbouwers een stimulans om veiligere en gezondere werkomgeving te creëren in hun bedrijven. Het asbestprotocol voor land- en tuinbouwers is een groot succes. Na de lancering eind september kreeg de OVAM al 1366 aanvragen binnen. Van die aanmeldingen komen er drie uit het Mechelse. Samen vragen deze Mechelse landbouwers een ophaling van 2200m² aan asbestplaten afkomstig van een landbouwdak”, licht Koen Anciaux, de schepen van landbouw toe.

Een door de OVAM aangestelde inzamelaar gaat de baan op om asbestgolfplaten of -leien van agrarische gebouwen op te halen. Alle land- en tuinbouwers met een landbouwnummer komen in aanmerking. Het verwijderen van het asbestmateriaal zit niet in de dienstverlening. De landbouwers kiezen of zij het dak zelf demonteren, of hiervoor een aannemer aanstellen.

De brochures en het online aanvraagformulier is samen met alle info en voorwaarden terug te vinden op de website van OVAM: www.ovam.be/land-en-tuinbouwers

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail