Klokken verbinden Mechelen en Oekraïne

De steun voor Oekraïne is duidelijk zichtbaar in Mechelen. Zaterdag zal het ook hoorbaar zijn in de hele binnenstad. De Mechelse kerken luiden 10 minuten lang hun klokken. Daarna speelt de beiaard drie Oekraïense nummers. Mechelen kleurt blauw-geel.

Doorheen Mechelen is de steun voor Oekraïense vluchtelingen zichtbaar door verschillende warme symbolen. Zo hangt er bijvoorbeeld bovenop de Sint-Romboutstoren een Oekraïense vlag en hangen de vlaggen voor de toren halfstok. De stad en haar inwoners tonen hun medeleven massaal. Zaterdag zal elke aanwezige in Mechelen zich sterk verbonden voelen met Oekraïne. Om 11u20 luiden 15 kerken uit stad Mechelen en de Mechelse randgemeenten 10 minuten lang hun klokken. De stadsbeiaardier, Eddy Mariën, vervolgt om 11u30 met drie traditioneel Oekraïense nummers.

“Mechelen is de stad van de historische kerken en monumenten. Het is daarom logisch dat onze stad de kerkklokken luidt voor de vrede. Stadsbeiaardier Eddy Mariën zal zaterdag om 11u30 vanop de Sint-Romboutstoren – hét symbool van onze stad – drie Oekraïense nummers spelen. We willen hiermee aantonen dat de cultuursector en de Mechelaars solidair zijn met het Oekraïense volk”, zegt Björn Siffer, de schepen van Cultuur.

“Onze Mechelse historische kerken hebben een verbindende rol. Nu is dat nog duidelijker dan ooit: de beiaardklokken verenigen Mechelaars en Oekraïners. Ik ben blij dat onze vrijwilligers en medewerkers paraat staan om hieraan mee te werken. Dit is een duidelijk signaal tegen alle vormen van haat en geweld in de wereld, tegen deze oorlog, maar het is vooral een teken van hoop”, zegt Koen Anciaux, voorzitter Torens aan de Dijle vzw en schepen van Monumenten.

De drie nummers die hoorbaar zullen zijn vanuit de Sint-Romboutstoren zijn:

  • De machtige Dnjepr brult en buldert: De tekst door Oekraïense dichter Taras Shevchenko.
  • Wat een nacht vol maneschijn: Een liefdeslied door Oekraïense componist Mykola Lysenko.
  • Gebed voor Oekraïne: Eveneens gecomponeerd door Mykola Lysenko en werd oorspronkelijk bedoeld voor een kinderkoor.

Deze muziekstukken werden gekozen door het gevoel dat ze overbrengen. Door de woeste aard van de rivier Dnjepr doet het eerste lied denken aan oorlog. Liefde en gebed kunnen vredevolle antwoorden vormen op deze agressie. De muziek zal zaterdag elke luisteraar ontroeren en in verbinding brengen met het Oekraïense volk.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail