Keramisch portret van Leestenaar Stanne Van den Broeck krijgt nieuwe bestemming

Het portret van Stanne Van den Broeck, een vooraanstaande figuur in de geschiedenis van Leest, werd deze maand gered van de sloop. Tijdens de sloopwerken slaagde aannemer Future Investing erin om het keramische kunstwerk van Georges Herregods, dat ter ere van Stannes honderdste verjaardag in 1980 aan de gevel was bevestigd, zorgvuldig te verwijderen. Samen met de aannemer besloot de stad Mechelen om het kunstwerk te schenken aan de erfgoedcel Leest Geweest. “We voorkomen dat een stukje Leestse geschiedenis verloren gaat.”

Constant (Stanne) Van den Broeck (1880 – 1984) werd bekend als de tweede eeuweling die zijn hele leven in het dorp doorbracht. Zijn leven werd gekenmerkt door zijn werk bij de spoorwegen in Mechelen en zijn betrokkenheid bij beide wereldoorlogen. Ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag in 1980 organiseerde het lokale feestcomité een folkloristische stoet waarin het leven van de jubilaris werd uitgebeeld. De Leestse verenigingen boden hem een keramiek portret aan dat werd ingemetseld in de gevel van Stannes woning, waar het tot aan de sloop in maart 2024 aan hem herinnerde.

“We zijn direct in actie geschoten toen de erfgoedcel van Leest voorstelde om de gevelplaat te recupereren,” verklaarde schepen van Erfgoed Arthur Orlians. De stad besloot samen met de aannemer om het kunstwerk te behoeden voor de sloop. Tijdens het verwijderen bleek dat de gevelplaat uit 13 stukken bestond, waarvan er 3 beschadigd waren. “Ondanks de schade heeft de aannemer de gevelplaat zorgvuldig hersteld. Het keramische portret van Stanne Van den Broeck vormt een tastbare herinnering aan zijn leven. Het portret krijgt nu een nieuwe bestemming bij de mensen van Leest Geweest. Zo voorkomen we dat een waardevol stukje Leestse geschiedenis verloren gaat,” aldus schepen Orlians.

Kunstenaar Georges Herregods

Georges Herregods, een vooraanstaand kunstenaar, schrijver en voormalig legeraalmoezenier die tussen 1970 en 1983 in Leest woonde, vervaardigde het keramische portret. Tijdens deze periode drukte Herregods zijn stempel op het dorp door middel van diverse keramische kunstwerken en enkele literaire werken. Zijn artistieke nalatenschap heeft de esthetiek van Leest en haar geschiedenis blijvend beïnvloed.

Hugo Lauwens van de erfgoedcel, Leest Geweest: “We zijn zeer dankbaar dat we het keramische portret van Stanne Van den Broeck in ontvangst mogen nemen,” zegt Hugo Lauwens van de erfgoedcel van Leest Geweest. “Dit kunstwerk vertelt niet alleen het verhaal van een opmerkelijke Leestenaar, maar vormt ook een essentieel onderdeel van de lokale geschiedenis van het dorp. Het herinnert ons aan de onschatbare bijdrage die Stanne en Georges hebben geleverd aan onze gemeenschap. Nu krijgt het kunstwerk een nieuwe thuis bij één van onze leden.”

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail