Katmobiel GAIA bezoekt Mechelse dorpen

Deze week trok de ludieke katmobiel van GAIA rond langs de Mechelse dorpen. Het is de derde keer dat onze stad deze imposante bestelwagen omgebouwd tot een gesteriliseerde kat op bezoek krijgt. Hun mobiele aanwezigheid kadert in de sensibiliseringscampagne rond de verplichte sterilisatie van huiskatten.

“Ter ondersteuning van de sterilisatiecampagne van Stad Mechelen verwelkomen we voor deze editie de katmobiel in onze dorpen. Ik ben dan ook blij dat GAIA deze campagne ook in onze dorpen onder de aandacht komt brengen en diervriendelijk Mechelen opnieuw bezoekt.”, vertelt schepen van dierenwelzijn Vicky Vanmarcke.

Bij katten is 1 + 1 = 6. En dit soms meer dan tweemaal per jaar.

De natuur haar gang laten gaan, betekent dat één kat voor 36 nakomelingen zorgt in 16 maanden tijd. De gevolgen zijn niet min. De asielen kunnen de toevloed van achtergelaten of gevonden katten niet aan. Dit dierenleed moeten we samen stoppen
Kittens moeten sinds 1 april 2018 verplicht gecastreerd/gesteriliseerd worden voordat ze 5 maanden oud zijn en/of vóór verkoop of adoptie. Volwassen katten geboren tussen 1 september 2014 en 1 april 2018 dienden gesteriliseerd te zijn ten laatste op 1 januari 2020. Voor nog oudere katten geldt de sterilisatieplicht enkel indien ze van eigenaar veranderen. Uiteraard wordt aangeraden om je kat altijd te laten steriliseren ongeacht de leeftijd.

#2800love voor katten

“Na het bezoek van de katmobiel op de Veemarkt in 2019 en de Grote Markt in 2020, zien we samen met GAIA een blijvend potentieel om Mechelaars te informeren en de aandacht te vestigen op de sterilisatieverplichting. Alsook onze lokale tegemoetkoming met de UITpas.”, vertelt schepen Vicky Vanmarcke.

“Dankzij de verplichte sterilisatie zullen er op termijn minder ongewenste katten op straat gedumpt worden en zo in het dierenasiel terecht komen. Sterilisatie biedt bovendien ook vele voordelen voor de katten zelf, én voor hun baasje. Ze worden socialer, aanhankelijker, en hebben minder kans op melkklierkanker en andere ziekten. Wie zijn kat dus graag ziet, laat ze steriliseren!” zegt Joris Boone, catman bij GAIA.

“Deze actie is opnieuw een mooie herinneringsoproep voor alle Mechelaars om hun kat te laten steriliseren/castreren. Vanaf dit jaar besliste het stadsbestuur dan ook om de sterilisatiecampagne tot het einde van de legislatuur doorlopend verder te zetten. Zo werken we veel efficiënter binnen ons Mechels dierenbeleid.”, besluit schepen van Dierenwelzijn Vicky Vanmarcke.

Via onze stedelijke website www.mechelen.be/dierenwelzijn en de website van Dierenbescherming Mechelen vzw kan je verdere informatie vinden over de sterilisatiecampagne

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail