Inspectie Sint-Romboutstoren met hoogtewerkers van start

Vandaag is de grondige inspectie van de Sint-Romboutstoren begonnen. Gedurende de maand maart zal hoofdaannemer Monument Vandekerckhove een grondige inspectie uitvoeren op de vier gevels van de toren. Met behulp van twee reusachtige hoogtekranen zullen ze de gevels inspecteren en loszittende ornamenten demonteren of consolideren.

Monumentenwacht voert periodiek regelmatig inspecties uit op de toren, waarbij loszittende ornamenten en gevelfragmenten tijdelijk gezekerd of gedemonteerd worden om de veiligheid van voorbijgangers te waarborgen. “Monumentenwacht heeft er ons op gewezen dat er 30 jaar na het beëindigen van de laatste grote restauratie stilaan nood was aan een grondigere inspectie en het verwijderen van loszittende ornamenten” zegt schepen van Monumenten, Arthur Orlians. “Om alle vier de gevels van de toren volledig te bereiken, is gespecialiseerd materiaal nodig. We maken daarom gebruik van indrukwekkende hoogtekranen.

Inspectie van torengevels met hoogtewerkers

Gedurende de hele maand maart zullen twee imposante hoogtekranen van 75 meter en 103 meter naast de Sint-Romboutstoren worden opgesteld.

In de eerste twee weken zal de aannemer het onderste deel van de noordgevel (gelegen aan het Sint-Romboutskerkhof) en het onderste deel van de zuidgevel (aan de kant van de Grote Markt) grondig inspecteren met een hoogtewerker van 75 meter.

In de derde week vindt de inspectie plaats van de westgevel (kant hoofdingang). In de vierde week komen de oostgevel (kant kathedraal) en de bovenste zones van de noordgevel en zuidgevel aan de beurt. Tijdens deze laatste twee weken zal een hoogtekraan van maar liefst 103 meter worden gebruikt.

Arthur Orlians: “Een maand geleden hebben we een veiligheidsperimeter moeten instellen rond de Sint-Romboutstoren omdat een pinakel op 80 meter instabiel leek te worden. Met veiligheid van voorbijgangers neem je natuurlijk geen risico. Wat we vandaag doen is dus echt nodig, we zijn blij dat ze er aan beginnen en dat het instabiele pinakel zal worden verwijderd. Daarnaast zal de aannemer alle overige schadefenomenen in kaart brengen, zoals verwering van de natuursteen en de toestand van de raambruggen. Zo weten we wat nodig is bij een toekomstige gevelrestauratie.”

De totale kosten voor de gevelinspectie en bijbehorende onderhoudswerken bedragen € 216.931,34, inclusief btw. De stad ontving een premie van €128.135,20 vanwege het agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid voor meerdere deeldossiers met betrekking tot de Sint-Romboutstoren.

Tijdens de werkzaamheden blijft de doorgang voor het verkeer normaliter mogelijk.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail