Het voormalig Karmelietessenklooster tussen Adegemstraat en Dijle, waar Indaver kantoor houdt, krijgt een spectaculaire make-over. De bedoeling is om het gebouw een nieuwe meervoudige bestemming te geven: een combinatie van werkplekken, een ontmoetingsruimte en een kunstgalerij. Ook de kloostertuin wordt vernieuwd en blijft publiek toegankelijk. Aan de knoppen zit Katoen Natie, eigenaar van het pand én Indaver. Het doet daarbij beroep op het internationaal gereputeerde architectenbureau Moatti & Rivière uit Parijs.
De projectsite heeft een oppervlakte van 43 are, in het hart van de stad, opgespannen tussen de Dijle en de Adegemstraat. Centraal staat het Karmelietessenklooster, een verborgen parel in Mechelen, opgetrokken rond een kloostertuin. Het gebouw heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 14de eeuw. De voorbije eeuwen kreeg het uiteenlopende bestemmingen van woonhuis over ziekenhuis en wapenzaal van Karel V tot danszaal. In 1845 kochten de Karmelietessen de ‘cendrillon’ om er een nieuwe stichting te beginnen. Sinds 1999 is het gebouw hoofdkantoor van Indaver in België. Vanaf 2025 worden er nieuwe jaarringen toegevoegd aan het gelaagde gebouw.
Initiatiefnemer is Karine Huts, Mechelse van geboorte: “Dit project is dan ook een eerbetoon aan mijn geboortestad. Wat we in Antwerpen doen met de Boerentoren willen we in Mechelen doen met deze herbestemming. Er komt een beglaasde overkapping van de binnentuin van het klooster. Zo kan die ingezet worden voor verschillende functies, zoals expositie- of conferentieruimte. We gaan het patrimonium publiek openstellen, zodat het gebouw uit de schaduw treedt. We gaan de binnentuin herinrichten en levendigheid creëren onder meer met een galerij en kantoren. Ook de bestaande delen worden volledig opgeknapt.”
Ontmoeting
Het gebouw blijft het hoofdkantoor van Indaver, maar krijgt daarnaast dus een reeks andere stedelijke functies. Centraal staat ontmoeting. “Het projectvoorstel is bijzonder ambitieus en hoogkwalitatief, een absolute meerwaarde voor onze stad”, zegt burgemeester Bart Somers. “Vorige maand heeft mevrouw Huts mij rondgeleid en ingelicht over haar plannen met het gebouw. Ik was meteen enthousiast. Als stadsbestuur zijn wij vragende partij voor co-creatie in het moderniseren van ons monumentaal erfgoed. Voorbeelden daarvan zijn inmiddels legio. Dit project wordt zonder twijfel een absolute topper in dat rijtje. Iets om naar uit te kijken”, zegt burgemeester Bart Somers.
Voor de uitwerking doet de bouwheer beroep op het architectenbureau Moatti & Rivière, een Parijs bureau met een fenomenaal portfolio, onder meer met de inrichting van de eerste verdieping van de Eiffeltoren. Vooral de monumentale glazen behuizingen en overkappingen in tal van Europese grote steden getuigen van hun onderscheidende signatuur. “Die overkapping wordt ook de eyecatcher van ons project”, zegt Karine Huts.
“De herontwikkeling van het Karmelietessenklooster past perfect binnen onze toekomstgerichte visie van Mechelen. We willen een stad zijn die haar erfgoed respecteert en tegelijkertijd ruimte biedt voor innovatie en moderne ontwikkelingen. De stad wil meer nog meer inzetten op kunst en kunstgaleries. De kunstgalerie in het project is een waardevolle toevoeging aan ons bestaande aanbod en wordt een nieuwe culturele hotspot in Mechelen. Door de kloostertuin en gedeelten van het klooster publiek toegankelijk te maken, wordt het een levendig onderdeel van de stad. De samenwerking met het gerenommeerde architectenbureau Moatti & Rivière onderstreept de hoge ambities van dit project. Hun expertise in monumentale overkappingen en glazen behuizingen zal een unieke dimensie toevoegen aan het Karmelietessenklooster. We zijn verheugd dat dit internationale talent zijn stempel zal drukken op een iconisch gebouw in Mechelen”, aldus Greet Geypen, schepen van Stedenbouw en Stadsontwikkeling.
Vorige week heeft het schepencollege groen licht gegeven voor de principes van het projectvoorstel. Het moet nu verder verfijnd worden in nauw overleg met de stedenbouwkundige diensten van de stad en Agentschap Onroerend Erfgoed. De ambitie is om in 2025 te starten. Burgemeester Somers grijpt het project aan om ook het aangrenzend openbaar domein kwaliteitsvol te vernieuwen. “We hadden al plannen om de jachthaven tussen Dijle en Tichelrij, tegenover het Indavergebouw, opnieuw aan te leggen onder meer met aflopende terrassen naar het water, genre Zandpoortvest. Dat project is gepland in de volgende bestuursperiode. Beide projecten kunnen op elkaar aansluiten en samen zorgen voor de opwaardering van het hele stadsdeel tussen Kraanbrug en Wintketbrug.”