Honderden vrijwilligers dienen zich aan bij vaccinatiecentra

18 januari 2021 – Alle locaties van de Vlaamse vaccinatiecentra zijn sinds vrijdag bekend. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers ging zaterdag een kijkje nemen in Oostende, Mechelen en Lint. “We zullen klaar zijn als de brede vaccinatiecampagne begint. De locaties zijn gekend, de centra zijn klaar of worden opgebouwd, en al honderden vrijwilligers hebben zich aangeboden om mee te helpen.”

Er komen 94 vaccinatiecentra in Vlaanderen. Alle locaties werden vrijdag bekend gemaakt. “We vroegen aan de lokale besturen en eerstelijnszones om ons de locaties door te geven waar er een vaccinatiecentrum kon komen. Minimaal één en maximaal twee per eerstelijnszone. Dat is de ideale mix tussen logistieke haalbaarheid en nabijheid. In andere landen doen ze het met minder vaccinatiecentra, maar nabijheid is belangrijk om zoveel mogelijk mensen te overtuigen om zich te laten vaccineren”, aldus Vlaams minister Bart Somers.

De locaties afkloppen was de eerste stap. Nu gaat het in vliegende vaart naar de volgende stap: het opbouwen van die centra. Ook daar gaat het snel. Vlaams minister Bart Somers ging zaterdag een kijkje nemen in het Kursaal van Oostende, de Nekkerhal van Mechelen en de AED studio’s van Lint.  “In Mechelen en Oostende zijn ze al klaar. In Lint kunnen ze op 72 uur tijd klaar zijn. Ook in andere steden en gemeenten zijn ze volop bezig. Ze kunnen daarbij beroep doen op de eventsector. Een lijst met 439 bedrijven die hun diensten ter beschikking stellen werd al overgemaakt aan de lokale besturen.”

 

Honderden vrijwilligers 

De lokale besturen zijn intussen ook al bezig met de volgende stap: het vinden van personeel en vrijwilligers om de vaccinatiecentra te bestaffen. In Mechelen registreerden zich op één week tijd al meer dan 400 vrijwilligers. Driehonderd daarvan hebben een medische achtergrond. In Oostende gaat het om 400 vrijwilligers waarvan er meer dan 100 een medische achtergrond hebben. Voor het vaccinatiecentrum in Lint hebben zich al meer dan 600 vrijwilligers aangeboden, waaronder 64 artsen en 150 verpleegkundigen.

Vlaams minister Bart Somers: “Deze cijfers stemmen me hoopvol. We zijn afhankelijk van de levering van de vaccins, maar we moeten zien dat we klaar staan. Momenteel worden de bewoners van de woonzorgcentra en het verplegend personeel gevaccineerd, maar we zullen klaar staan als de brede vaccinatiecampagne begint.”

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail