Historische Predikherenkerk wordt culturele hub 

De Predikherenkerk, gelegen aan de Tinel-site, wordt herbestemd tot een plek voor lezingen, muziekoptredens en ruimte voor congreswerking. Stad Mechelen verbreedt zo haar culturele aanbod naast de bibliotheek. Na de binnen- en buitenrestauratie van de kerk, wordt nu het interieur onder handen genomen. Daarmee wordt de laatste fase tot voltooiing ingezet.

“Met deze werken zetten we onze inspanningen voort om kerkelijk erfgoed te herbestemmen tot cultuurhuizen, zoals we eerder hebben gedaan met het Kunstuur in het Heilig geesthuis, onze bibliotheek in het Predikherenklooster, met mARTa in de Heilig Hartkerk en het Cultuurcentrum in het Minderbroederklooster. Binnenkort voegen we een prachtige podiumzaal voor professionele voorstellingen met een capaciteit van 130 personen toe aan dit palmares. De Predikherenkerk zal dienen als de spil voor professionele jazz- en klassieke muziek in de stad, maar ook als ruimte voor lezingen en congressen,” aldus schepen van cultuur, Björn Siffer. “We werken samen met vooraanstaande partners, waaronder Jazzzolder Mechelen en vier Mechelse klassieke muziekensembles: Casco Phil, Zefiro Torna, le Pavillon de Musique en Festival van Vlaanderen-Mechelen. Het Cultuurcentrum zal de aanvullende programmering verzorgen, terwijl externe partners ook de kans krijgen om de ruimte te gebruiken voor hun activiteiten.”

“De recente werkzaamheden omvatten belangrijke infrastructuurverbeteringen, waaronder het leggen van betonvloeren, het aanbrengen van houten wandbekleding en voorbereidingen voor moderne technologieën zoals vloerverwarming en elektrische systemen,” verduidelijkt schepen van Eigendommen en Monumenten, Arthur Orlians. “De laatste fase van het project richt zich op het verfijnen van het interieur. Houten panelen worden gebruikt om de muren gedeeltelijk te bekleden, terwijl raamschermen en gordijnen onder de mezzanine zorgen voor uitstekende akoestiek. In het schip van de kerk wordt ook een mobiele tribune geïnstalleerd, met daarvoor een podium dat gelijk loopt met de vloer. Dit podium beschikt over een zwevende dansvloer, waardoor naast lezingen en muziekoptredens ook dansvoorstellingen kunnen plaatsvinden.”

Jazz en klassiek in de predikherenkerk 

De Jazzzolder organiseert momenteel elke tweede en vierde vrijdag van de maand jazzoptredens in zaal Mandela in de bibliotheek, maar zal vanaf september 2024 alle concerten in de Predikherenkerk houden vanwege de ruimere capaciteit en de vaste muziek- en lichtinstallatie. Op deze manier verlengt de Jazzzolder haar samenwerking met Stad Mechelen.

Daarnaast heeft Mechelen overeenkomsten gesloten met vier professionele klassieke muziekensembles: Casco Phil, Zefiro Torna, le Pavillon de Musique en Festival van Vlaanderen-Mechelen. Ook deze kunstenorganisaties zullen voor hun werking gebruik kunnen maken van de Predikherenkerk vanaf september 2024.

Zelfstandig gebruik 

De Predikherenkerk wordt voorzien van alle nodige geluid-, licht- en videotechnieken voor zelfstandig gebruik. Via een touchpaneel zullen gebruikers eenvoudige handelingen kunnen uitvoeren, zoals het aanpassen van theaterlichtkleuren en geluidsintensiteit, zonder complexe bediening. Voor complexere voorstellingen kan een technicus van het cultuurcentrum de bediening overnemen. Daarnaast kunnen regelmatige gebruikers zelfstandig de locatie betreden met een QR-codescanner.

“Bovendien is het ook belangrijk te melden dat bij de inrichting van de kerk veel aandacht werd besteed aan toegankelijkheid, in de ruime zin van het woord. Naast de fysieke toegankelijkheid voor minder mobiele mensen en rolstoelgebruikers, is ook een ringleiding aanwezig voor slechthorenden en wordt rekening gehouden met slechtzienden op gebied van verlichting en signalisatie. Zo krijgen alle Mechelaars gelijke toegang tot cultuur”, vult Arthur Orlians aan.

“Net als in het Cultuurcentrum Mechelen en de stadsschouwburg kunnen gebruikers zelf de bar bedienen. Dit is voordelig voor onze verenigingen die de ruimte als externe partner huren, die zo extra inkomsten kunnen genereren tijdens hun evenementen”, besluit Björn Siffer. 

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail