Open-vld-mechelen-sint-romboutskathedraal

Het Predikheren is winnaar Onroerenderfgoedprijs 2020

Het Predikheren in Mechelen is de winnaar van de Onroerenderfgoedprijs 2020 en wint daarnaast ook de publieksprijs

De Onroerenderfgoedprijs beloont recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie. De editie van 2020 stond in het teken van erfgoed dat toegankelijk is voor het grote publiek. 43 kandidaten schreven zich in, waarna een onafhankelijk jury 3 laureaten selecteerde, waaronder Het Predikheren te Mechelen. Vanavond maakte minister Matthias Diependaele de winnaars van de Onroerenderfgoedprijs 2020 bekend. Het Mechelse Predikheren viel daarbij tweemaal in de prijzen.

De externe jury kende de Onroerenderfgoedprijs 2020 toe aan Het Predikheren. Het barokke klooster uit de 17de eeuw kreeg recent, na jarenlange leegstand, een herbestemming als bibliotheek. Uitgangspunt van de uitzonderlijke restauratie was het behoud van de verschillende historische lagen van het gebouw. Bouwsporen werden niet alleen geconsolideerd, maar kregen een ereplaats in het ontwerp. Daarnaast was er ook plaats voor vernieuwing. De hedendaagse dakkapellen en de elegante architecturale aankleding en meubilering, in functie van de herinrichting tot stadsbibliotheek, voegden een nieuwe laag toe aan het gebouw. Naast stadsbibliotheek huisvest het Predikheren ook een bar, restaurant en ruimtes voor lezingen en concerten. Het gebouw en de site errond hebben de wijk nieuw leven in geblazen.

“Het Predikheren is een gedurfd en vernieuwend voorbeeld van monumentenzorg. De stad restaureerde het gebouw naar het ontwerp van Korteknie Stuhlmacher Architecten, Callebaut Architecten en Bureau Bouwtechniek. Een heel uitzonderlijke restauratievisie waarbij het behoud en de conservatie van de gelaagdheid van het gebouw voorop stonden. Dit vroeg om een zeer specifieke, innovatieve aanpak van de restaurateurs. De ‘schoonheid van het verval’ is nog overal af te lezen en draagt bij tot een unieke ervaring”, aldus Koen Anciaux, schepen van Monumenten.

Dit is ook de vele Mechelaars, bezoekers van Het Predikheren en toeristen niet ontgaan. Aan de wedstrijd is ook een publieksprijs gekoppeld, waarbij iedereen online zijn stem kon uitbrengen. Het Predikheren haalde de meeste stemmen binnen en won ook de publieksprijs.

“Het Predikheren mag terecht een nieuwe culturele hotspot in Stad Mechelen genoemd worden. Het werd door Toerisme Vlaanderen ook erkend als Flanders Heritage Venue, wat wil zeggen dat Het Predikheren gepromoot zal worden als een van de inspirerende vergaderlocaties in Vlaanderen en ook internationaal op de kaart wordt gezet”, zegt Björn Siffer, schepen van Cultuur en Toerisme.

Het winnen van deze prijzen is een beloning voor de goede samenwerking tussen de ontwerpers, de aannemers, het agentschap Onroerend Erfgoed en de stad Mechelen. Deze maand nog starten de restauratiewerken aan de naastgelegen Predikherenkerk. Met hetzelfde enthousiasme en soortgelijke visie voor ogen worden deze werken aangevat. Het zal Het Predikheren nog meer doen schitteren.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail