Happy Mood Places: mentaal welzijn en welbevinden bespreekbaar maken bij jongeren

Mentaal welzijn en welbevinden bespreekbaar maken bij jongeren: dat is het doel van de Happy Mood Places. Stad Mechelen zet zo in op sociale eenzaamheid bij 12- tot 22-jarigen. Hoe? Door preventief en hybride te werken op maat van hun leefwereld. Geen beter moment om het project voor te stellen dan in de European Mental Health Week, die deze week van start ging.

De coronacrisis was voor velen een moeilijke periode. Ook voor onze jeugd. Jongeren tussen 12 en 22 jaar zijn volop op zoek naar hun identiteit maar kregen door de quarantaine niet altijd de ruimte om zich te ontwikkelen. Sociale eenzaamheid – al dan niet getriggerd door deze isolatie – kan daar een gevolg van zijn. Om sociale eenzaamheid zo snel mogelijk in kaart te brengen, kwam het innovatief experiment ‘Happy Mood Places’ tot stand. Voorlopig enkel in Stad Mechelen, dat hier een pioniersrol vervult. Het doel is om mentaal welzijn en welbevinden bespreekbaar maken. Dat via ‘Happy Mood Places’ of locaties waar jongeren zich – hetzij online, hetzij offline – bevinden.

Hybride

“Bottom line is dat Happy Mood Places zich actief verplaatst naar deze locaties. Gesprekken kunnen offline beginnen en online verdergaan, of andersom. Zo houdt ons team de vinger aan de pols en volgt het de laatste ‘trends’ van dichtbij op,” verduidelijkt jeugd- en preventieschepen Abdrahman Labsir. Een voorbeeld van een offline actie is bijvoorbeeld de Happy Mood Places bakfiets. Die fietst naar de jongere toe en stationeert zich op speelpleinen, parken, fuiven, scholen, etc. Voor een babbeltje, om iemand gezelschap te houden, etc. Maar locaties hoeven niet altijd fysiek te zijn. “Jongeren gaan meer en meer op zoek naar digitale platformen. Die drempel is vaak een stuk lager. Je kan zelfs vanuit je bed participeren. Door ook digitaal en outreachend – binnen de leefwereld van de jongere – te werken, wil ons team zoveel mogelijk jongeren bereiken. De bedoeling is om een fijnmazig netwerk op te bouwen zodat geen enkele jongere tussen de mazen van het net valt”, legt de schepen uit.

Happy Mood Places lanceert daarom in samenwerking met diverse jeugdwerkingen haar eigen Mechels digitaal jeugdhuis (Discord (Naima (HMP) Mechelen#3914). Dat is een platform waar het team in interactie kan treden met jongeren. Zowel in groep als in aparte kamers, naar het voorbeeld van een fysiek jeugdhuis. Tijdens de Happy Mood Mondays kan en mag ieder onderwerp besproken worden terwijl jongeren bijvoorbeeld online gezelschapsspellen spelen of samen naar films kijken. Daarnaast wil het project in de toekomst ook inzetten op een Minecraft server, waar jongeren met blokken het jeugdhuis van hun dromen kunnen bouwen. Daarmee mikt het team op een jonger publiek.

Naast het discord zijn de medewerkers van Happy Mood Places ook terug te vinden op verschillende socialemediakanalen zoals InstagramFacebookTwitchTikTok, etc… Jongeren kunnen hen via deze profielen ook actief aanspreken. Via deze kanalen worden eveneens digitale instuifmomenten en online events georganiseerd. Tot slot fungeert het team van Happy Mood Places ook als bruggenbouwer: indien nodig leiden zij jongeren toe naar 1ste- of 2de-lijnwerkers oftewel gespecialiseerde zorg- en hulpverleners.

European Mental Health Week

Deze week ging ook de European Mental Health Week van start met als thema #SpeakUpForMentalHealth. Het opzet van deze week kadert perfect in de werking van Happy Mood Places. Het Mechelse project treedt deze week dan ook – zowel online als offline – op de voorgrond. Maandag gaf Happy Mood Places in samenwerking met OverKop Mechelen het startschot van de European Mental Health Week. Zij staken jongeren een hart onder de riem door onder meer complimentenbandjes uit te delen op de Grote Markt.

Woensdag stond een heus E-game event (FIFA 22) op het programma, met een mooie blend tussen online en offline. De Loods – de jongerenhub van Mechelen – was het decor voor deze wedstrijd. De winnende jongeren kregen een trofee overhandigd door schepen Abdrahman Labsir. Randactiviteiten rond mentaal welzijn (TikTok, online mini games, chillhoek, sporthoek…), ‘How to discord?’ en een mini-workshop relaxatie, verzorgd door OverKop, maakten het plaatje compleet.

Wil je graag een babbeltje slaan met het team, of ben je benieuwd naar de werking van Happy Mood Places? Neem een kijkje op de website.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail