Gratis bootshuttle viert eerste verjaardag

Wie zaterdags of op koopzondagen een bezoekje brengt aan het stadscentrum van Mechelen, kan gebruikmaken van de gratis Shopping Shuttle van de stad. Een jaar geleden werd het bestaande aanbod nog uitgebreid met een extra route, door de inzet van een gratis bootshuttle tussen Parking Keerdok en de Haverwerf. In een jaar tijd werden meer dan 15.000 passagiers van en naar het stadscentrum over het water vervoerd.

Een jaar geleden voer het eerste pendelbootje tussen Parking Keerdok en de Haverwerf. Een verjaardag die niet onopgemerkt voorbij kan gaan. Voor deze gelegenheid werden de pendelbootjes extra versierd met vlaggetjes van AMAi. De passagiers die in de voormiddag gebruik maken van het pendelbootje, worden getrakteerd op hapjes. Tussen 14 en 17u is er een karikatuurtekenares aan boord, die sommige passagiers vereeuwigd op de achterkant van bierviltjes van Shoppen in Mechelen.

“Onze gratis pendeldiensten over de weg en het water zijn een succesformule. Het is een win-winsituatie voor iedereen. In de eerste plaats voor de bewoners van de binnenstad, want op deze manier worden wagens geparkeerd aan de stadsrand. Daarnaast voor de bezoekers van onze stad die op een comfortabele manier gratis tot in ons stadshart vervoerd worden. Ook onze handelaars plukken hier de vruchten van, aangezien veel mensen gebruikmaken van de Shopping Shuttle om hun aankopen in Mechelen te doen”, aldus burgemeester Somers.

Elke zaterdag en tijdens koopzondagen, pendelen er twee bootjes over en weer. Het is de Mechelse rederij Malinska die instaat voor de bootverbinding. Zij zet daarvoor elektrische bootjes in, een unicum. Malinska is immers de enige rederij in Europa die een volledig 100 % duurzame elektrische vloot heeft.

16.549 passagiers in één jaar

“De bootjes zijn in één jaar tijd 68 keer uitgevaren en hebben in totaal 16.549 passagiers over het water vervoerd. Op een gemiddelde zaterdag maken zo’n 280 passagiers gebruik van de pendelbootjes. Tijdens evenementen zoals de lentebraderie en het Warm Welkom Weekend, stijgt dit zelfs tot zo’n 450 à 500 passagiers. De uitbreiding van de bestaande routes met een bootshuttle is  een schot in de roos. We blijven hard inzetten op beleving. Die beleving begint al hier aan de stadsrand op de bootshuttle. Dit geeft zin om Mechelen te kiezen als bestemming, louter doordat mensen hier gemakkelijk kunnen parkeren en op een leuke en niet alledaagse manier naar het centrum vervoerd worden”, klinkt het bij schepen van Economie, Greet Geypen.

“De Shopping Shuttles raken steeds meer ingeburgerd,” zegt schepen van mobiliteit Alexander Vandersmissen. “Wekelijks kiezen gemiddeld een duizendtal mensen – vaak meer – voor onze twee Shopping Shuttles, bootshuttle niet meegerekend. De shuttles zijn gratis, rijden frequent en vermijden gezeul met boodschappen. Om shoppers voor de shuttles te laten kiezen moeten ze een meerwaarde bieden, wat duidelijk blijkt uit de resultaten. De cijfers motiveren ons in elk geval om op dit elan verder te gaan. Kiezen voor de Shopping Shuttle is een praktische én duurzame keuze. De pendeldiensten zijn een efficiënt collectief vervoersmiddel die bijdragen aan onze visie op een meer duurzame en toekomstbestendige mobiliteit. Hierdoor verminderen we de druk op de stad en verbeteren we tegelijkertijd de mobiliteit.”

Het gebruik van de Shopping Shuttle is gratis voor de passagiers. De stad en handelsorganisatie Mechelen MeeMaken nemen de kosten voor hun rekening.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail