Gratis bootshuttle vaart voor het eerst uit tijdens ‘Local Friday’

Vanaf vrijdag 25 november, ‘Local Friday’, zal een bootshuttle de Mechelse binnenstad met Parking Keerdok verbinden. De gratis bootverbinding is al de derde shopping shuttle in de Dijlestad, naast de shuttlebussen die wekelijks vanuit Mechelen Zuid en vanaf de parking van de Nekkerhal rijden. Met de bootshuttle die vanaf het Keerdok vertrekt, wil de Dijlestad mensen gratis en op een aangename manier naar het stadscentrum brengen en tegemoetkomen aan de vraag naar efficiënte parkeermogelijkheden.

De bootshuttle – een pendeldienst over water voor de verbinding tussen Keerdok en de Haverwerf – zal wekelijks op zaterdag en op alle koopzondagen varen. Op zaterdag, net als op Local Friday, varen twee boten doorlopend op en neer met een frequentie van ongeveer 20 minuten, op koopzondagen vaart er één boot. Die dag zal je ongeveer om de 40 minuten een bootshuttle kunnen nemen. De boot vaart dan met een vast uurschema. Een overtocht staat garant voor 10 minuten vaarplezier en verbindt Parking Keerdok met een afstapplaats op de Haverwerf.

“Wekelijks maken meer dan 1000 mensen gebruik van de bestaande shopping shuttles,” licht schepen van Mobiliteit Vicky Vanmarcke toe. “Met deze nieuwe bootshuttle breiden we ons aanbod verder uit, en willen we van Parking Keerdok een ideale uitvalsbasis maken voor een bezoek aan onze stad. Bezoekers kunnen hun auto efficiënt en goedkoop parkeren en vlot de stadskern bereiken.”

Parking Keerdok opent volgende week maandag zijn deuren en biedt plaats aan 516 voertuigen. De eerste 100 voertuigen mogen er maandag vanaf 9.30u gratis parkeren.  Er zijn ook 24 laadpunten voor elektrische wagens voorzien. De parking ligt op wandelafstand van het centrum en het Begijnhof, maar bezoekers kunnen ook gebruikmaken van deelfietsen en deelsteps om het stadscentrum te bereiken.

Uniek in Europa

“We blijven ons hard inzetten om onze handelaars te ondersteunen. Nieuwe initiatieven zoals de bootshuttle dragen daartoe bij. De Shopping Shuttles zijn een extra argument voor mensen om naar Mechelen af te zakken, wat ten goede komt aan ons handelsapparaat. Met de bootshuttle kunnen we nog meer mensen op een comfortabele en leuke manier vervoeren naar ons stadscentrum”, klinkt het bij Greet Geypen, schepen van Economie.

Het is de Mechelse rederij Malinska die zal instaan voor de bootverbinding. Zij zet daarvoor elektrische bootjes in, een unicum. Malinska is immers de enige rederij in Europa die een volledig 100 % duurzame elektrische vloot heeft.

De halte om mensen te laten in- en uitstappen, wordt duidelijk aangegeven aan Parking Keerdok en aan de Haverwerf. Bij extreme weersomstandigheden kan het zijn dat de boot uitzonderlijk eens niet uitvaart. De laatste info hierover is steeds terug te vinden op https://www.mechelen.be/shoppingshuttle.

De stad en handelaarsorganisatie Mechelen MeeMaken nemen net zoals bij de andere Shopping Shuttles, elk de helft van de kosten voor hun rekening. De bootshuttles worden voorzien tot eind maart 2023, bij een positieve evaluatie wordt deze termijn uitgebreid.

“Wegens het succes van de pendelbusjes hadden we het aanbod reeds uitgebreid met een tweede route. Nu wordt er met de bootshuttle een derde route voorzien. Op deze manier spelen we in op de vraag van de consumenten om gemakkelijk tot in het centrum te geraken”, aldus Geert Milis, voorzitter van Mechelen MeeMaken.

De boot vaart op Local Friday, zaterdagen en koopzondagen op volgende uren:

Vrijdag 25/11 (Local Friday): van 15 tot 21u

Zaterdagen van 10 u tot 19u met afwijkingen op:

  • Zaterdag 24/12 van 10 tot 15u
  • Zaterdag 31/12 van 10 tot 15u

Koopzondagen van 13 tot 18u:

  • 4 december 2022
  • 11 december 2022
  • 18 december 2022
  • 8 januari 2023
  • 5 februari 2023
  • 5 maart 2023

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail