Generatie Rookvrij breidt verder uit naar sport- en jeugdverenigingen

Stad Mechelen blijft het voortouw nemen in de campagne ‘Generatie Rookvrij’ en lanceert op Werelddag zonder Tabak een nieuwe campagne om de Mechelse jeugd- en sportverenigingen op te roepen zich aan te sluiten bij de rookvrije generatie. Het initiatief kwam er op vraag van gemeenteraadslid Rina Rabau die al langer pleitbezorger is van een toekomst zonder tabak.

De campagne ‘Generatie Rookvrij’ streeft naar een maatschappij waarin ieder kind dat in 2019 of later geboren is, rookvrij kan opgroeien. Roken blijft in België nog steeds de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak. “Elke week starten honderden kinderen met roken. We weten dat zien roken, doet roken. Door de speel- en leefomgevingen van onze kinderen rookvrij te maken, voorkomen we dus heel wat leed”, vertelt raadslid Rina Rabau. “Jeugdacademie KV Mechelen was de eerste sportclub die in Mechelen een ‘Generatie Roovrije’ sportclub is geworden. Bedoeling is dat alle jeugd- en sportverenigingen in onze stad hun voorbeeld volgen en het label ‘Generatie Rookvrij’ binnenhalen mét de nodige begeleiding vanuit de stad.”

Promofilmpje

Het voorstel van Rina Rabau kon bij schepenen De Francesco, bevoegd voor gezondheid, en Labsir, bevoegd voor jeugd en sport, op veel bijval rekenen. De Jeugdacademie van KV Mechelen is ondertussen al twee jaar rookvrij en zij blijven inzetten op een sterk maar ludiek anti-rookbeleid. Om andere verenigingen te inspireren om hun voorbeeld te volgen, spelen ze de hoofdrol in een nieuwe promofilm van Stad Mechelen dat vandaag via sociale media werd gelanceerd.

Met dit promofilm moedigt de stad de Mechelse sportclubs en jeugdverenigingen aan om ook werk te maken van een anti-rookbeleid samen met de stad. Elke vereniging die het ‘Generatie Rookvrij’ label wil halen kan ook rekenen op de nodige begeleiding. De aanvraag kan eenvoudig via de website van de stad: https://www.mechelen.be/jouw-club-of-vereniging-rookvrij.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail