Ganzenkoppel herenigd in Papenhofpark

Een koppel ganzen dat al minstens tien jaar in het Papenhofpark in Mechelen verblijft, is vandaag herenigd. Eén van de twee geliefden raakte begin februari gewond na een aanval door een hond. Het dier werd voor verzorging overgebracht naar het vogelopvangcentrum van Malderen. Vandaag is ze aan de beterhand en brachten medewerkers van de stad haar weer thuis. Niets te vroeg voor haar geliefde, want die zat er al die tijd maar treurig bij.

De eenzame gans zat sinds het weekend van 6 februari helemaal alleen in de barre koude en verdrietig tegen de muur. Volgens buurtbewoners was het hartverscheurend. Ze waren bezorgd en informeerden bij de stad naar wie er verantwoordelijk is voor het voedsel en de bescherming van de achtergelaten gans. “Dankzij enkele meldingen aan ons adres dierenwelzijn en openbaar domein van bezorgde bezoekers én liefhebbers van het koppel ganzen in Papenhof, hebben we dit liefdesverhaal tot een goed einde kunnen brengen”, zeggen schepenen Vicky Vanmarcke en Patrick Princen.
 
Samenwerking

De gewonde gans werd door het VOC van Malderen, een opvangcentrum voor vogels en wilde dieren, opgehaald voor verzorging. Het VOC is één van de vaste partners waarmee de stad samenwerkt.

“Een constructieve samenwerking met externe partners maakt ons Mechels dierenbeleid sterker. Maar ook ons meldpunt dierenwelzijn bewijst haar effectieve werking en dat maakt ons enthousiast om dit meldpunt nog verder te optimaliseren. Op die manier kunnen we nog meer leed bij dieren opsporen. Tegelijkertijd is het ook een warme oproep om honden aan de leiband te houden in het park”, vertelt schepen van dierenwelzijn Vicky Vanmarcke.

“Het VOC zet zelf geen gedomesticeerde dieren terug uit, maar dankzij de samenwerking met onze uitvoeringsdiensten konden we de gans in Malderen gaan ophalen en vanmorgen weer thuisbrengen in Mechelen. De twee leven al minstens tien jaar samen in het park en hadden elkaar duidelijk gemist. Het weerzien was heel ontroerend”, vertelt schepen van openbare werken, parken en stadstuinen Patrick Princen opgelucht.

Afdakje
De ganzen zijn winterhard en vertoeven al een tiental jaar in het park. Er zijn verschillende schuilmogelijkheden in de vorm van beplanting maar naar een volgende winterprik voorzien we een afdakje tegen hagel, sneeuw en hevige regen.

Ganzen zijn in de eerste plaats grazers. Als er voldoende gras aanwezig is, dan is het niet nodig om bij te voeren. In de winterperiode is er natuurlijk niet veel gras beschikbaar. Stad Mechelen voorziet in haar werking om de ganzen af en toe van graanmengsel te voorzien.

Via onderstaand meldpunt kan je problemen melden en/of vragen stellen over dierenwelzijn: dierenwelzijn@mechelen.be

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail