Forse daling overtredingen autoluwe binnenstad

  • 1 derde minder overtredingen

  • 1 op de vijf overtreders is Mechelaar

Ondanks de uitbreiding van de autoluwe binnenstad werden er in 2020 bijna een derde minder overtredingen vastgesteld dan het jaar ervoor. Het aantal overtredingen zakte van 30.625 in 2019 naar 20.495 in 2020. Het aandeel Mechelse overtreders blijft stabiel op 20%.

De autoluwe binnenstad geraakt dus steeds beter ingeburgerd. En dat is opvallend want sinds 1 juli 2020 werden ook de Ijzerenleen en de Onze-Lieve-Vrouwestraat tussen Louizastraat en Vijfhoek toegevoegd aan de autoluwe zone. “De handhaving op de  autoluwe zone is geautomatiseerd met anpr-camera’s. De resultaten zijn dus niet afhankelijk van het toezicht, maar geven de situatie weer zoals ze wordt nageleefd op het terrein. Een derde minder overtredingen betekent dat het autoluwe karakter van de binnenstad steeds beter gerespecteerd wordt. Deze evolutie komt de leefbaarheid van de binnenstad en de aantrekkelijkheid van het commercieel centrum ten goede en daar is het ons om te doen”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen. Mogelijk is er wel een corona-effect, maar tijdens de lockdown gaven de maandcijfers alleszins geen afwijkend beeld tegenover de andere maanden.

De autoluwe binnenstad wordt zowel door Mechelaars als buitenstaanders steeds beter gerespecteerd. De verhouding 1 op 5 blijft dezelfde als in 2019. Het blijven dus vooral niet-Mechelaars die de overtredingen begaan. De toegangscontrole gebeurt sinds 2020 op 16 verschillende locaties. De meeste overtredingen werden vastgesteld aan de Sint-Jansstraat (3597) en aan de Steenweg (3095). Opvallend: de meeste overtredingen gebeurden op vrijdag.

Zo goed als alle overtreders kregen ook een GAS-PV. Er werden vorig jaar 20.366 GAS-PV’s opgemaakt voor overtredingen van de autoluwe zone. Zo’n GAS-PV kost de overtreder 58 euro.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail