Fietsexamen voor 700 Mechelse jongeren

Je hebt ze misschien de voorbije dagen al zien oefenen op straat. Maar vanaf maandag is het voor echt. Gedurende drie dagen leggen 700 Mechelse leerlingen hun fietsexamen af op de openbare weg.

Het fietsexamen wordt in Mechelen al georganiseerd sinds 2006 door de lokale politie. Met de deelname aan een fietsexamen kunnen de leerlingen aantonen dat zij de eindterm rond ‘verkeersweerbaar fietsen’ behaald hebben. Het vormt daarmee een sluitstuk van een doorgedreven fietseducatie in de scholen. Het fietsexamen loopt over een parcours van 3 km dwars door de binnenstad en vertrekt op de Grote Markt. Het evenement loopt van maandag tot woensdag.

“Een efficiënt verkeersveiligheidsbeleid zet niet enkel in op repressieve controles en infrastructurele verbeteringen, maar evengoed op empowerment en opleiding. Dat is wat we met dit fietsexamen doen. Het is een vorm van praktijkgerichte verkeers- en mobiliteitseducatie in het algemeen. Geen vrijblijvend evenement, maar een initiatief dat op het terrein zeker het verschil zal maken”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen.

“Behendigheid op de fiets en het correct inschatten van het verkeer zijn cruciale onderdelen om op veilige wijze deel uit te maken van dat verkeer. In de praktijk leren rekening houden met verkeersregels en -borden is toch wat anders dan op papier. Daarom is het jaarlijkse fietsexamen een niet weg te denken samenwerking tussen school, stad en politie. Bovendien zetten we daarmee een hele nieuwe generatie veilig op de fiets en hopen we dat ze overtuigd blijven van die vervoerskeuze”, zegt schepen van Mobiliteit Vicky Vanmarcke.

Dingen leren op school stopt niet aan de schoolmuren. Soms worden de meest waardevolle of sterkst herinnerde lessen net buiten, in de echte wereld, opgedaan. Verkeerseducatie op school is belangrijk om leerlingen de basisprincipes en -regels mee te geven, maar pas door het echt te doen wordt de theoretische kennis ook een verworven handeling. Veel kinderen in het zesde leerjaar gaan al vaak met de fiets op stap en kennen het verkeer al vrij goed, maar dat is zeker niet voor iedereen het geval. Het fietsexamen en het oefenen ervoor zijn dus ook voorbeelden van hoe we dagelijks aan gelijke kansen voor alle leerlingen werken.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail