“Eindelijk weer klokkenwerpen”

De Mechelse Kolveniersgilde organiseert zondag tijdens Open Monumentendag voor de achtste keer een schuttersgildeconcentratie in Mechelen. Daarvoor zakken schuttersgilden uit binnen- en buitenland af naar onze stad. Om 17u volgt er het jaarlijkse Klokkenwerpen op de Grote Markt.

De festiviteiten starten om 13.30u. Dan vertrekken 60 Schuttersgilden uit Vlaanderen, Nederland en Duitsland voor een pompeuze praaltocht door de historische Mechelse binnenstad. Mechelse Reuzen, vendeliers Pirrewitt en de Opsinjoorgooiers sluiten de optocht.

Aansluitend, van 14.30 tot 17u, organiseert de Kolveniersgilde enkele typische gildeactiviteiten: Vlaamse gildedansen, demonstraties schermen, vaandelzwaaien en trommelen door schutterijen uit België en Nederland. Op de binnenplaats van het stadhuis demonstreren de Kolveniers luchtkarabijn en kruisboogschieten. In de voorhal van het stadhuis worden oude en nieuwe gildebreuken tentoongesteld. De kantklossters van kantclub Etterjefke, tonen hun kunnen in het maken van de Mechelse ijsgrond (een specifiek soort van Mechelse Kantwerk in de vorm van een klein zeshoekig traliewerk).

Klokkenwerpen
Vanaf 17u beginnen 20 grote klokken aan hun deathride van de Sint-Romboutstoren richting stadhuis. Ergens boven de Grote Markt lossen ze 400 kleine klokjes. Wie er eentje kan bemachtigen, maakt kans op een echt bronzen exemplaar. De winnaar krijgt zijn/haar prijs vanaf 17 tot 18u uitgereikt aan de voorhal van het stadhuis uit handen van de burgemeester en de eerste schepen.

De traditie van het klokkenwerpen gaat terug tot 1946. De aanleiding was de plaatsing van het beiaardklavier op de Sint-Romboutstoren. Aanvankelijk werden er kleine papieren klokjes vanuit de toren naar beneden gegooid, later werden deze klokken vervangen door kartonnen exemplaren waaraan een lont was bevestigd. Op die manier konden de klokken vanuit de toren, over de Grote Markt, naar het stadhuis worden gezonden en onderweg hun kleine klokken naar beneden laten dwarrelen. worden er polyester klokken gebruikt en en de aansturing verloopt elektronisch. “Het is een mooie traditie die perfect past in de historische setting van de Grote Markt. We hebben twee edities moeten overslaan wegens corona. Dus ik nodig alle Mechelaars, jong en oud, uit om de schade in te halen. Het is trouwens ook Open Monumentendag, een ideale zondag dus om onze stad te bewonderen en te beleven”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen.

Programma Mechels Gildejuweel en klokkenwerpen
– 13.30u: vertrek optocht Gildejuweel– parcours: F. De Merodestraat – Grote Markt –
Schoenmarkt – Onder den Toren – Minderbroedersgang – Melaan – Haverwerf – Van Beethovenstraat – Guldenstraat – IJzerenleen – Grote Markt
– 14.30u: aanvang demonstraties op Grote markt en op de binnenplaats van het stadhuis, luchtkarabijn op de liggende wip en kruisboogschutters op doel.
– 17u: klokkenwerpen Grote Markt en prijsuitreiking.
– 18.15u: prijsuitreiking gildejuweel binnenplein stadhuis door burgemeester en eerste schepen
– Meer info: www.kolveniersgilde.be

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail