Eerste product van het e-loket voor ondernemers online

Vorig jaar startte stad Mechelen het project ‘e-service ondernemerschap’. De stad Mechelen wil met dit e-loket een gepersonaliseerde service voor ondernemers opzetten. Het doel is om het digitale contact tussen de stad en de ondernemers te optimaliseren. Vanaf nu kan het eerste product van het loket, de horecavergunning, van de aanvraag tot de aflevering digitaal opgevolgd worden.  

Mechelen kiest in haar beleid consequent voor het versterken van het ondernemerschap in de stad. Een van de lopende projecten is de uitbouw van een gebruiksvriendelijk e-loket voor lokale ondernemers. Hiermee kunnen nieuwe en bestaande zaakvoerders snel en gemakkelijk online vergunningen aanvragen en relevante informatie inwinnen over ondernemen in Mechelen.

Aanbod wordt nog verder uitgebreid
“Het doel van het project ‘e-service ondernemerschap’ is dat de ondernemer digitaal (vergunnings)aanvragen kan doen en steeds een duidelijk overzicht houdt over zijn aanvragen. Daarnaast moet de ondernemer op ieder moment de lopende aanvraag kunnen raadplegen en eventuele wijzigingen digitaal doorgeven”, legt Economieschepen Greet Geypen uit.

De horecavergunning is het eerste product binnen het ondernemersloket en zal snel gevolgd worden door andere producten. Het ondernemersloket zal binnenkort ook een verbinding maken met het Vlaamse e-loketondernemers.be van VLAIO. Dit is een overkoepelend digitaal platform waar ondernemers dossiers van verschillende overheidsdiensten kunnen aanvragen en opvolgen.

“Binnenkort zullen de producten van het Mechelse e-loket hier ook aangevraagd en opgevolgd kunnen worden. Hierdoor kunnen ondernemers zowel via
e-loketondernemers.be van VLAIO als rechtstreeks via het ondernemersloket van Mechelen de horecavergunning aanvragen. In de komende maanden wordt het aanbod van Mechelse dienstverlening op e-loketondernemers.be verder uitgebreid. Zo staat o.a. de vestigings- en uitbatingsvergunning voor nacht- en telefoonwinkels en hand carwashes op het programma om ook gedigitaliseerd te worden”, weet Marina De Bie, schepen van Slimme Stad.

Administratieve last verminderen
“Een horecavergunning aanvragen is vaak een van de eerste contacten tussen de stad en de ondernemer. Iedereen heeft er baat bij dat dit zo vlot en snel mogelijk afgehandeld wordt en dat er zo weinig mogelijk hindernissen zijn. Door de digitale kaart te trekken verminderen we de administratieve last voor de ondernemers en voor de stad. Deze eerste vergunning in het ondernemersloket is een belangrijke stap want het voorbije jaar is de omgeving gecreëerd om nu snel andere producten aan te bieden in het ondernemersloket, zodat zoveel mogelijke documenten digitaal aangevraagd en opgevolgd kunnen worden”, klinkt het bij schepen Geypen.

“Stad Mechelen voert een beleid om enerzijds bestaande ondernemingen te ondersteunen en anderzijds nieuwe ondernemingen te verwelkomen. Met dit project zet de stad Mechelen in op de digitalisering van samenwerking met de ondernemingen en het verder stroomlijnen van de communicatie tussen Vlaanderen, Stad Mechelen en de lokale ondernemers”, aldus Marina De Bie.

Dit project komt tot stand met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). Het project sluit aan bij de doelstelling van de Vlaamse regering en van VLAIO om het Vlaamse e-loketondernemers.be verder te ontwikkelen.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail