Foto GG Het Zegel

Doorbraak in de herontwikkeling van het Zegel

Na zo’n 25 jaar van verval wacht een nieuwe toekomst voor de voormalige postzegeldrukkerij Het Zegel, aan de Vaartdijk in Mechelen. Er is een overeenkomst welke voldoende garanties biedt naar uitvoering van de werken. Dit betekent een doorstart in de ontwikkeling van het project. Omdat de bestaande vergunning het eind van deze maand vervalt, worden de werkzaamheden al midden september opgestart.

De voormalige postzegeldrukkerij “Het Zegel” staat aan de Vaartdijk in Mechelen. De bedrijfsgebouwen werden in 1836-1837 opgetrokken als kaarsenfabriek, maar de productie van kaarsen ging nooit van start. Van 1943 tot 1868 waren de gebouwen in gebruik als centraal magazijn van de Belgische Spoorwegen. Van 1868 tot 1993 bevond zich in het complex de eerste en belangrijkste zegeldrukkerij van het land.

In het kader van de van toepassing zijnde brownfieldconvenant vond gisteren een belangrijke stuurgroep plaats. In deze stuurgroep werd beslist om de brownfieldconvenant verder te verlengen voor een termijn van 6 maanden. Er is een overeenkomst die voldoende waarborgen biedt. Als binnen de termijn van 6 maanden voldaan is aan de opgelegde voorwaarden in de overeenkomst kan deze verlengd worden voor een termijn van 3 à 4 jaar. Dit zal zo voorgelegd worden aan de Vlaamse regering. De laatste verlenging voor max. 3 maanden liep van 6 juni tot 6 september 2020. Aan het hierbij opgelegde stappenplan werd voldaan.

Mede onder druk van de Stad Mechelen en de verschillende andere regisseurs van de brownfieldconvenant zal er na vele jaren eindelijk een einde komen aan de leegstand en verkommering van het pand.

Midden september starten dak- en gevelwerken

Dat het ineens snel vooruit gaat hoeft niet te verbazen. “De bestaande bouwvergunning die de stad in 2018 goedgekeurd heeft, vervalt op 28 september 2020.
Er moet dus voor deze datum begonnen worden met de werkzaamheden. Midden september wordt er gestart met de dak- en gevelwerken”, aldus Greet Geypen.
Hieraan voorafgaand zal het terrein gefatsoeneerd worden (o.a. verwijderen onkruid).

De komende maanden zal Het Zegel omgevormd worden tot kantoorgebouw. “In de vier bouwlagen komen er voornamelijk landschapskantoren. In de kelder is er plaats voor ondersteunende functies zoals bijvoorbeeld een ontspanningsruimte, bar/resto of fitness. Ondergronds wordt er een parking voorzien met 135 parkeerplaatsen en 189 fietsenstallingen”, vertelt Greet Geypen.

“Het Zegel is één van de grootste monumenten in onze stad. Een dergelijk gebouw laten verkommeren tot stadskanker is een schande voor onze mooie stad. Ik ben blij dat er eindelijk perspectief is voor dit prachtige monument”, besluit Greet Geypen.

Deel dit artikel

Share on facebook
delen
Share on twitter
delen
Share on linkedin
delen
Share on email
E-mail