De nieuwe PMD-zak landt bij IVAREM: alle plastic verpakkingen mee aan boord

DE NIEUWE PMD-ZAK LANDT BIJ IVAREM: ALLE PLASTIC VERPAKKINGEN MEE AAN BOORD!

Op 31 december 2020 stopt de inzameling van de roze zak, zowel aan huis als op de recyclageparken. De ”Nieuwe Blauwe Zak” wordt dan ingevoerd. Vanaf 1 januari mogen veel extra plastic verpakkingen in de Nieuwe Blauwe Zak. De bekende blauwe kleur van de PMD-zak blijft, alleen de inhoud wijzigt. De ‘P’ van PMD staat dan niet meer voor ‘Plastic flessen en flacons’ maar voor alle ‘Plastic verpakkingen’. Dankzij de nieuwe PMD-zak kan je voortaan bijna al je huishoudelijke verpakkingen kwijt in één zak.

MEER VERPAKKINGEN IN ÉÉN ZAK

‘In onze regio maken we voor de inzameling van plastic verpakkingen al een aantal jaren gebruik van de roze zak. In de bestaande blauwe PMD-zak mogen momenteel enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Daar komen nu veel andere plastic verpakkingen bij. Denk maar aan potjes, schaaltjes, bakjes, tubes, folies en (chips)zakken.’ zegt Koen Anciaux, voorzitter van IVAREM.

Dankzij de nieuwe blauwe PMD-zak wordt sorteren nog eenvoudiger. Alle plastic verpakkingen, plastic flessen en flacons, drankkartons en metalen verpakkingen kunnen vanaf 1 januari 2021 in één zak. Kleine harde plastics zoals bijvoorbeeld balpennen of speelgoed breng je vanaf januari 2021 naar het recyclage-park. Deze kan je vanaf dan kwijt bij de fractie Harde Plastics.

OVERGANGSPERIODE VOOR DE ROZE ZAK

IVAREM voorziet een overgangsperiode voor burgers die nog overschotten van roze zakken thuis hebben liggen. Volle rollen roze zakken kan je van 1 januari tot en met 31 januari 2021 ruilen tegen de nieuwe PMD-zakken op het recyclagepark, het gemeentehuis en bij sommige particuliere verkooppunten.

Op www.ivarem.be/pmd vind je een overzicht van alle deelnemende verkooppunten.

Gebruikte rollen of losse roze zakken kan je niet meer omruilen maar wel nog gebruiken als Nieuwe Blauwe Zak van 1 januari 2021 t.e.m. 31 maart 2021. Je zet je roze zakken met nieuwe inhoud dan gewoon buiten bij de PMD-ophaling.

OUDE PMD-ZAKKEN BLIJVEN ONBEPERKT GELDIG

De Nieuwe Blauwe Zak slaat op de nieuwe sorteerboodschap voor de PMD-zak. Omdat alleen de inhoud van de PMD-zak wijzigt, blijven de huidige PMD-zakken geldig en mogen ze verder worden gebruikt. De PMD-zak met de nieuwe opdruk ‘De Nieuwe Blauwe Zak’ wordt pas verkocht nadat de voorraad huidige PMD-zakken op is. De nieuwe zakken blijven trouwens even duur als de oude zakken (15 eurocent per zak).

AAN DE SLAG MET DE NIEUWE BLAUWE ZAK!

‘Midden december 2020 heeft elke burger in onze regio via de post een handige sorteergids ontvangen van de Nieuwe Blauwe Zak. Met deze sorteerinstructies in de hand kan elke burger in 2021 zijn of haar PMD-zak bijvullen met de extra plastic verpakkingen.’ vertelt IVAREM-voorzitter Koen Anciaux. Wie toch nog twijfelt over de sorteerregels kan terecht op www.ivarem.be/pmd voor alle informatie.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail