De bus moet stoppen aan de Nekkerhal

“De bus moet stoppen aan de Nekkerhal”

Meerderheid en oppositie pleiten voor
extra halte aan vaccinatiecentrum

Meerderheid en oppositie in de Mechelse gemeenteraad willen dat er een bushalte komt aan de Nekkerhal tijdens de vaccinatiecampagne. De keuze om de Nekkerhal in te richten als vaccinatiecentrum is ingegeven door haar centrale ligging in de eerstelijnszone Mechelen-Katelijne en de vlotte bereikbaarheid. “Alleen de bediening door het openbaar vervoer kan beter”, klinkt het.

Momenteel stopt er geen bus aan de Nekkerhal. De dichtstbijgelegen haltes aan de Nekkerspoelstraat en het Nekkerspoelstation liggen op 10 minuten stappen. In de toekomst voorziet De Lijn wel een halte aan de Nekkerhal ter hoogte van de N15, maar de vaccinatiecampagne maakt deze vraag bijzonder urgent. “Voor mensen die geen wagen hebben of mensen met een handicap of die omwille van een andere reden minder mobiel zijn vragen we dat De Lijn -minstens tijdelijk- een extra halteplaats voorziet”, zegt sp.a-fractieleider Thijs Verbeurgt.

Het stadsbestuur heeft zijn behoefteprogramma inmiddels overgemaakt aan de Vlaamse overheid: “Heel concreet vragen we dat De Lijn een voorstel doet om minstens één reguliere buslijn om te leiden over de site Nekkerhal met een extra tussenstop ter hoogte van de westelijke hoofdingang. Dat hoeft niet permanent natuurlijk, maar voor de duur van de vaccinatiecampagne, vanaf 1 maart”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen. De infrastructuur zelf voor een extra halte is op de site reeds voorzien.

Ook extra fietsparking

De uitbater van de Nekkerhal zal zijn ruime parking gratis ter beschikking te stellen voor wie met de auto komt, maar de site is ook perfect te bereiken met de fiets. “Ik heb het stadsbestuur daarom gevraagd de toegang via het jaagpad open te stellen voor fietsers en voetgangers en dit ook op deze manier te signaleren en te communiceren”, zegt gemeenteraadslid Rina Rabau. Het stadbestuur laat op haar vraag ook extra fietsbeugels en een fietsenparking voorzien op de parking aan de Nekkerhal.

De Vlaamse regering is afgelopen vrijdag ook akkoord gegaan om een forfaitaire maandelijkse toelage van 10.000€ te voorzien per vaccinatiecentrum. “Die middelen gaan we inzetten om complementair individueel vervoer aan te bieden aan minder mobiele mensen. Denk aan taxi’s, private shuttlediensten en de mindermobielencentrale. Daarom voorzien we ook een kiss-and-ridezone vlak voor de ingang van de Nekkerhal. Bovendien hebben al meer dan 600 vrijwilligers zich aangeboden om  mee te helpen met de vaccinatiecampagne. Een deel van hen willen we al naargelang de behoefte ook voorstellen om op afroep vervoer op maat aan te bieden”, aldus nog Vandersmissen.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail