Dag van de landbouw focust op lokale boer

Aanstaande zondag op 17 september is het de Dag van de Landbouw. Tijdens dit weekend kan je op verschillende manier kennismaken met het vakmanschap en de lokale producten van onze plattelands-ondernemers. Samen met Mechels Natuurlijk is er een tweede editie van de Proeverslus op het Hombeeks plateau, en samen met BelOrta is er een fototentoonstelling in het Maurus Moreelshuis.

De Mechelse plattelands-ondernemers promoten al langer samen hun aanbod onder de naam ‘Mechels natuurlijk’. Dat staat voor proeven, beleven en genieten van een stukje Mechels platteland. ‘Mechels Natuurlijk’ telt ondertussen 19 ondernemers, voornamelijk land- en tuinbouwers, en is een initiatief dat blijft groeien. Dit weekend is een uitstekende gelegenheid om de telers  te ontdekken via de tweede editie van de proeverslus, een 12 km lange fietstocht op het Hombeeks plateau, langsheen verschillende landbouwbedrijven.

Schepen van Landbouw Arthur Orlians: “De fietstocht is plezierig, boeiend en leerrijk voor jong en oud. Je kan proeven van vers roomijs, hoevevlees, lokale kaashapjes, en nog veel meer. Je loopt over een blotevoetenpad, kan zelf groentjes kweken, fruit leren snoeien, en kalfjes voederen. ’s Avonds kan je genieten van een maaltijd in het dorpshuis van Hombeek met allerlei lokale streekproducten van Mechelse bodem.”

De boerenstiel staat onder druk, maar in Mechelen wordt de korte ketenaanpak gezien als een deel van de oplossing. Begin dit jaar gingen de Mechelse horeca-ondernemers nog langs bij de lokale boeren om structurele samenwerkingen op poten te zetten. Restaurants en supermarkten die werken met Mechelse producten kunnen dit voortaan aangeven met een speciaal ontworpen label.

Ook het bedrijf ‘Celest’s Hoevevlees’ neemt deel aan de Proeverslus. Bram en Kelly zijn de trotse eigenaars van hun eigen landbouwbedrijf. Ze kweken er Belgische witblauw-runderen en telen er maïs en andere voedergewassen. Om hun klanten nog beter te bedienen, startte het koppel met een hoevewinkel: “Wij vinden het belangrijk dat Mechelaars rechtstreeks in contact komen met de Mechelse boeren en de lokale producten”, klinkt het bij hen.

Fototentoonstelling
Naast de Proeverslus is er zondag ook een expo van fotograaf Jimmy Kets in samenwerking met BelOrta, waar de kunst en het vakmanschap van het telen, in beeld wordt gebracht. De expo “RIJP” is voor het brede publiek te zien in het Maurus Moreelshuis van 10u tot 18u.

Meer info over de expo vind je hier: www.vakmanschapvanhier.be
Meer info en tickets voor de Proeverslus vind je hier: www.mechelen.be/proeverslus (zie ook kaart hieronder)

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail