Creatieve en duurzame ondernemer gevonden voor Portierswoning op Portier 51

In 2019 opende Het Predikheren – de nieuwe stadsbibliotheek van Mechelen – de deuren. Voor de oude bibliotheekgebouwen aan de Moensstraat, de Ziekeliedenstraat en de Gebroeders Verhaegenstraat brak een nieuw hoofdstuk aan. Eind 2020 sloot de stad een akkoord met projectontwikkelaar CAAAP uit Gent. De stad koppelde hieraan duidelijke voorwaarden. Zo diende omwille van haar erfgoedwaarde de Portierswoning aan de Gebroeders Verhaegenstraat volledig behouden te blijven.

“De stad was op zoek naar een nieuwe invulling voor de site. Er werd gezocht naar een aantrekkelijk en hedendaags woonconcept dat sterk inzet op circulair bouwen. Daarnaast moest het verenigbaar zijn met de erfgoedwaarde van de Portierswoning met aandacht voor extra groen”, klinkt het bij Greet Geypen, schepen van Stadsontwikkeling.

CAAAP ging aan de slag en in oktober 2021 startten zij met de verkoop van het woonproject Portier 51. Naast de verkoop van de 6 stadswoningen en 16 appartementen werd ook een koper gezocht voor de  historische Portierswoning.

Voor de invulling van deze Portierswoning wilden de stad Mechelen en CAAAP een uitbater met een hart voor circulair ondernemen en bij uitbreiding een passie voor stadslandbouw, mét voorkeur dat de toekomstige invulling van dit historische pand lokaal, duurzaam en buurtversterkend georiënteerd zou zijn. De aanleg van een dakmoestuin met een fenomenaal zicht op de binnenstad was de kers op de taart.

Samen met PAKT, bekend van de dakboerderij op de site ’t Groen Kwartier in Antwerpen heeft CAAAP een kandidatuur uitgeschreven voor een aantrekkelijk en hedendaags concept, waar we (eetbaar) groen in de stad mee willen stimuleren en buurtbewoners samenbrengen. De oproep bleek een succes te zijn en het winnend voorstel kwam uiteindelijk van Diederik Beele en zijn echtgenote Ann Vyvey.

Het ondernemende koppel is niet aan hun proefstuk toe. Sinds 2005 runnen ze ‘Dusk till dawn’, een charmante bed and breakfast in de Onze-Lieve Vrouwestraat. Diederik is tevens een van de oprichters en bezieler van de Culinaire wandelingen in Mechelen. Binnen dit nieuwe concept wil hij z’n passie voor architectuur en design en zijn liefde voor (moes)tuinieren en lekker eten samenbrengen in één samenhangend geheel.

Het plan is om de site om te vormen tot een multifunctionele ontmoetingsplek waar ecologie, circulariteit en gezonde voeding een hoofdrol spelen. Motor van het geheel wordt de dakmoestuin waar groenten en fruit biologisch zullen worden geteeld. De dakmoestuin zal publiek toegankelijk zijn voor informatieve en culinaire rondleidingen, maar ook workshops en activiteiten voor de buurt zullen er mogelijk zijn.

De historische Portierswoning zelf zal ruimte bieden aan twee gastenkamers op de verdieping en een kleinschalig alternatief horecaconcept op het gelijkvloers, waar voornamelijk zal gewerkt worden met ingrediënten afkomstig van de dakmoestuin. Het wordt een plek waar men volop kan genieten, proeven, communiceren en vergaderen. De open ruimte vlak voor het gebouw zal na heraanleg dienst doen als terraszone.

Bij de herinrichting zal de oorspronkelijke indeling van het gebouw zoveel mogelijk worden bewaard en zal maximaal worden ingezet op hergebruik van de bestaande materialen. Ook dit past in het circulaire verhaal, eigen aan deze site.
De werken zullen eind 2023 van start gaan. Als alles vlot verloopt moet de opening in het voorjaar van 2025 mogelijk zijn.

“We zijn tevreden dat er voor de portierswoning een uitbater gevonden is die meegaat in dit duurzame verhaal en voor dynamiek zorgt. Diederik en Ann hebben een warm hart voor de stad Mechelen en hebben al verschillende mooie initiatieven in de stad op hun track record”, besluit Greet Geypen.

 

 

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail