Chatbot Yana zoekt jonge Mechelse testers

Yana, dat staat voor You Are Never Alone, is geen reëel persoon, maar een chatbot. Een virtuele buddy die in je broekzak mee op weg gaat in Mechelen. Yana is het resultaat van een cocreatief traject met jongeren. De chatbot wordt ontwikkeld door Arinti, een Mechels bedrijf dat innovatief maatwerk verricht. Dat kan dankzij middelen die de stad verkreeg toen ze de Slim in de Stad-prijs won met een smart-city concept waarin deze doelgroep centraal stond.

 

De eindspurt naar lancering 

Na een lange ontwikkelingsfase is het tijd om Yana uit te testen. Deze testfase is belangrijk vooraleer we ze voorstellen aan het brede publiek. Is een aanbod als Yana gewenst? Wat zou het meer mogen zijn? En hoe ziet een duurzaam aanbod er het best uit? Dat wil Stad Mechelen uittesten met de jongeren als doelpubliek.
“Na de testperiode zal Yana zes tot negen maanden beschikbaar zijn voor het brede publiek. Onder voorbehoud, want uiteraard houden we steeds rekening met de actuele corona-maatregelen. En zal er een evaluatie volgen waaruit het verdere verloop van Yana zal bepaald worden.”, aldus preventie- en jeugdschepen Abdrahman Labsir.
Testers gezocht 

Stad Mechelen zoekt daarom testers voor Yana met leeftijden tussen 14 en 26 jaar die zich vaak verplaatsen door Mechelen en daarnaast beschikken over Facebook Messenger. Ze vormen een testpanel dat de chatbot intensief zal gebruiken gedurende 2 à 3 weken vanaf midden mei.

 

“Deze fase is belangrijk om de technische kant goed uit te testen, maar de jongeren kunnen ook kritische en inhoudelijke opmerkingen geven. Zo kunnen we de chatbot verder op punt stellen en werken naar een geslaagde lancering van het proefproject. De ontwikkelingsfase naar “Yana” kende al een uniek verloop, het kwam tot stand voor en door jongeren. Wil je in deze fase je stem laten horen en heb je zin in dit tijdelijk engagement? Schrijf je dan in en maak deel uit van het cocreatief en innovatief preventieproject. We willen met Yana het  preventiebeleid binnen stad Mechelen naar een hoger niveau tillen en daarin een voorbeeldrol opnemen naar andere steden en gemeenten.”, besluit de schepen.

Praktisch:

Yana testers kunnen zich t.e.m. 10 mei inschrijven via www.mechelen.be/yana/tester

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail