Bruul permanent fietsvrij op zaterdag

Bruul permanent fiets- en stepvrij op zaterdag

Sinds 1 juli mag je op zaterdagen niet meer fietsen of steppen op de Bruul. Na een positieve evaluatie door de handelaars heeft de stad beslist om het proefproject te bestendigen. Vanaf dit weekend treedt politie ook repressief op tegen wie het fietsverbod negeert.

Het proefproject ‘Bruul, één groot voetpad’ liep tot eind september. Bedoeling was dat shoppers heel de zomer lang ongehinderd konden genieten van een aangename en veilige winkel-wandelstraat. “De handelaars van de Bruul hebben het project nu overwegend positief geëvalueerd. We zorgen nog voor wat aanpassingen aan de signalisatie, maar op basis van hun feedback hebben we beslist om het project verder te zetten, voorlopig zonder einddatum”, zegt schepen van economie Greet Geypen. Uit de passantentellingen blijkt al langer dat Bruul een van de belangrijkste winkelstraten van Vlaanderen is. Bovendien blijft het aantal passanten er op zaterdag het hele jaar door op peil.

De voorbije zomer spraken BOA’s en gemeenschapswachten de fietsers en steppers preventief aan ter hoogte van school Pitzemburg, bij de ingang van de Bruul en in de fiets- en stepvrije zone zelf. Het verbod staat ook duidelijk aangegeven en wordt algemeen genomen goed gerespecteerd. Toch lappen nog te veel mensen het verbod aan hun laars, ook via de zijstraatjes. En dat is jammer, want dat gaat ten koste van de winkelwandelbeleving. Burgemeester Alexander Vandersmissen: “Op zaterdagen is het heel druk in de Bruul. Dat is natuurlijk positief. Maar de mensen verwachten niet dat er nog fietsen rijden. Als dat dan toch gebeurt, neemt het risico op ongevallen toe. We zijn nu drie maand bezig. We zullen nog steeds blijven sensibiliseren, maar voortaan ook handhaven. Dat is ook wat de handelaars vragen. De politie zal vanaf dit weekend dus ook boetes uitschrijven voor wie op zaterdag toch nog door de Bruul fietst of stept.”

Fietsenstalling Pitzemburg
Er zijn trouwens genoeg fietsenstallingen waar je je fiets of step kan achterlaten. Zo werd er tot eind september een extra bewaakte stalling op de speelplaats van Pitzemburg ingericht, elke zaterdag van 11 – 18u. “Nu we beslist hebben om het project te verlengen, hebben we met de schooldirectie afgesproken  om de speelplaats op zaterdagen systematisch open te stellen als fietsenparking”, zegt schepen van mobiliteit Pia Indigne. “De fietsvrije zone is goed aangeduid met verkeersborden en infopanelen geven een omleiding aan die fietsers en steppers kunnen volgen.”

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail