Bezoek 19 locaties tijdens Open Monumentendag: Van Brusselpoort tot Oud Gasthuis

Zondag 10 september is het Open Monumentendag. Ook dit jaar doet Mechelen mee, voor de 35ste maal op rij. Bezoekers zijn welkom in 19 opengestelde locaties, verspreid over de stad en haar deelgemeenten. “Van een gidswandeling tot een jazzconcert, van Brusselpoort tot het Oud Gasthuis, er is voor elks wat wils”, klinkt het bij schepen van Monumenten Arthur Orlians.

De algemene organisatie van de jaarlijkse Open Monumentendag in Vlaanderen is in handen van de Vlaamse Erfgoedorganisatie Herita. Het thema van dit jaar is “met hart en ziel” en focust op levend erfgoed. Eén van de blikvangers in Mechelen is dan ook het Oud Gasthuis dat na jarenlange leegstand een warme nieuwe invulling krijgt, een kanker- en revalidatiecentrum.

Schepen van Monumenten Arthur Orlians: “Zondagvoormiddag wordt het officieel startschot van Open Monumentendag gegeven in het Oud Gasthuis. De locatie past perfect bij het thema van dit jaar, met hart en ziel. Na jarenlange leegstand gaan we het gebouw opnieuw restaureren en de ziel van het gebouw herstellen en bewaren. De prachtige kapel wordt opnieuw in ere hersteld. Op termijn komt hier een groot Mechels kanker- en revalidatiecentrum. Een project met een hart voor iedereen die in aanmerking komt met de ziekte. De oudere generaties hebben veel herinneringen aan dit oud ziekenhuis, de jongere generatie is hier nog nooit binnen geweest, maar iedereen kent wel iemand met kanker. Het project leeft bij veel Mechelaars en brengt veel mensen op de been.”

Erfgoed beleven
Het Oud Gasthuis is één van de 19 locaties die komende zondag worden opengesteld. Een gevarieerd aanbod aan gebouwen en locaties moet de Mechelaars en toeristen warm maken voor erfgoed en monumenten. Het gaat onder meer over de 15e-eeuwse zolder van de Sint-Katelijnekerk, het 16e-eeuwse stadspaleis Hof van Schoofs aan de Korenmarkt en de coulissen van het Speelgoedmuseum waar de vroegere meubelzaak NOVA nog tastbaar aanwezig is. De resultaten van de archeologische opgraving aan de Predikherenkerk kan je komen ontdekken in de kerk en de bibliotheek. Je bent ook welkom in het Sociaal Huis in de Lange Schipstraat of de historische vleugel van het Hof van Egmont aan het Kardinaal Mercieplein dat herbestemd wordt tot een kwaliteitsvolle woon- en winkelplek. Daarnaast kan je ook binnenstappen in ’T Schipke, het hoekpandje met mooie 18e eeuwse gevels dat omgebouwd zal worden tot een kwaliteitsvol museumcafé, of de kantoren va de Impact Factory, de toekomstige Mechelse referentieplek rond circulaire economie. De pas opgebouwde stellingen rond de kerktorens van zowel Hombeek als Leest bieden dan weer een unieke kans om de restauratie van nabij te zien, en de beide dorpen van bovenaf.

Arthur Orlians: “De Brusselpoort is één van onze oudste monumenten. Veel Mechelaars rijden en fietsen daar dagelijks voorbij, maar nog niet veel mensen zijn daar al binnen geweest. Op de zolder staan nochtans fantastische figuren opgeslagen. Op Open Monumentendag brengen we ze tot leven in combinatie met een stop-motion film en live muziek. Ook in de andere gebouwen zorgen we dankzij vele vrijwilligers, stadsgidsen, muzikanten en performers voor de nodige beleving. Open Monumentendag draait om meer dan enkel gebouwen en stenen, we brengen het erfgoed tot leven, aan de hand van tentoonstellingen, dialectische wandelingen, jazzconcerten en nog veel meer.”

“Als primeur gidsen cursisten van Crescendo CVO langs drie verschillende wandelroutes, waar je zonder reservatie kan aansluiten op een vertrekpunt naar keuze”, vertelt Marleen Mast, directeur van Crescendo CVO.

Jasmien Ceulemans, Projectcoördinator Podiumkunsten RADAR, vult aan: “Ook RADAR is van de partij en heeft zondag allerlei zaken in petto. Met works in progress uit RADAR’s netwerk ervaar je een leuke dialoog tussen hedendaagse cultuurbeleving en historische gebouwen. Een 6-tal Mechelse projecten van nieuwe makers krijgen zichtbaarheid en toonopportuniteit die dag. Het geeft hen de kans om zich verder artistiek te ontwikkelen en feedback te krijgen van een publiek. Van een interdisciplinair podiumkunstenproject in de Brusselpoort, een dansperformance in de Sint-Katelijne kerk,  een muziekperformance in de mooie kapel van het oude Gasthuis, een interactieve workshop in mARTtha tot een expo over Comfort Food in de feestzaal van Bier Central. Cultuur en Erfgoed vinden elkaar nog maar eens. Een verassende combinatie van nieuwe (jonge) kunstenaars in een Historische context. Op deze manier doen we out of the box aan Talentontwikkeling in eigen stad.”
Makers: POORT 10 – Jan Lettany, Rik Lettany, Tom Schiepers, Danielle Huyghe en Carolina Wilkinson, Elise Coudré, Ella Hintjens en Kevin Wauters, Jup impro vzw en Laura Eva Meuris

Het volledige programma vind je op: https://www.mechelen.be/open-monumentendag-2023?fbclid=IwAR3Lz6pODDvrTHrtzT_JxCWTzup4QCiVGbUBnX4Knl1GU0WLkoG_T1DLgMU

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail