Battels kerkorgel geïnstalleerd in de Begijnhofkerk

Het historische orgel in de Sint-Jozefkerk in Battel is verhuisd naar de Begijnhofkerk. De Battelse kerk wordt door brouwerij Het Anker omgevormd tot de Batteliek. Dat wordt een ontmoetingsplek met ruimte voor een microbrouwerij en -stokerij. Het verhuisde orgel schittert nu op een waardige nieuwe locatie.

Het bijzondere Forceville/ Van Peteghemorgel dat dateert van eind 17e eeuw mocht niet mee verkocht worden met de Battelse kerk. De bedoeling was dat het orgel bleef bestaan en verder bespeeld kon worden. De verplaatsing van het orgel naar de Begijnhofkerk leek de beste oplossing.

Het waardevolle orgel heeft een grote artistieke waarde omwille van de herkenbaarheid van de historische elementen die het orgel klasseren als classicistisch instrument. De elementen betreffen onder meer het pijpwerk, de tractuur en de orgelkast in een barokke stijl. Het orgel heeft één klavier en is bespeelbaar. In 1974 werd het orgel gerenoveerd door Aerts & Castrel.

Na de verhuis uit de Sint-Jozefkerk naar de Begijnhofkerk is het instrument hier terug opgebouwd. “Dit was allemaal mogelijk door een goede samenwerking tussen de kerkfabrieken Catharina en Lieve-Vrouwe met daarnaast een inhoudelijke bijstand van de stad. Dankzij deze samenwerking blijft dit historisch zeer waardevol barokorgel in Mechelen op een prachtige nieuwe locatie en zal het veel Mechelaars en toeristen plezieren”, zegt Koen Anciaux, de schepen van Monumenten.

Forceville/ Van Peteghem

Er zijn nog verrassend veel originele onderdelen van Forceville aanwezig aan het orgel in zijn geheel. De mechaniek en pijpwerk vertonen de kenmerken eigen aan de Van Peteghem ‘dynastie’, maar er is sprake van het feit dat de kast mogelijk ouder zou zijn, en mogelijk van Forceville. Het lijkt er op, dat Van Peteghem dit orgel bouwde voor deze kast, en daarom wordt dit geheel als een totaalpakket ‘Van Peteghem’ beschouwd. Maar nog steeds gebruikt men beide namen voor het orgel.

De opening van de Begijnhofkerk vindt plaats in september. Vanaf dan is ook het orgel te bewonderen en kan het ook bespeeld worden tijdens vieringen.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail