Bakfietssubsidie voor Mechelse ondernemers nog één jaar verlengd

Wegens het succes de voorbije jaren en proactieve aanvragers voor een nieuwe subsidie in 2021 werd het subsidiereglement fietslogistiek opnieuw goedgekeurd op de gemeenteraad van 25 januari. Stad Mechelen voorziet een budget van €15.000 met een maximum van €3000 per Mechelse ondernemer. We ondersteunen hiermee als stad voor de 4e keer fietsende initiatieven, specifiek voor ondernemers die nog niet eerder een bakfietssubsidie hebben mogen ontvangen. De publicatie gaat in vanaf 1 april 2021.

 

“Als stad willen we actief werken aan een duurzame belevering waarin we de fiets centraal zetten. Zo ondersteunen we graag alle fietsbelevering initiatieven van Mechelse ondernemers. Op die manier kunnen we onze stad en haar inwoners op een ecologische manier bedienen en nemen we mobiliteitsdruk weg in de autoluwe zone en daarbuiten.”, aldus schepen van mobiliteit Vicky Vanmarcke.

Stad Mechelen is partner van het CityChangerCargobike. Dit project wil het gebruik van de cargofiets in een stedelijke omgeving promoten en bekend maken. Eén van de initiatieven die uit Cyclelogistics ontstaan is, is de publicatie van een subsidiereglement ter bevordering van fietsleveringen. “En dat subsidiereglement slaat aan bij de Mechelse ondernemer, vertelt schepen Vanmarcke, er werden respectievelijk 12 aanvragen goedgekeurd in 2018, 8 in 2019 en 14 in 2020. Dat maakt op 3 jaar tijd 34 ondernemers die de overstap hebben gemaakt naar duurzamere belevering.”

“Ook dit jaar is de interesse in fietslogistiek groot. Dat is door de noodzakelijke take-away leveringen nu nog meer aan de orde. Al 9 geïnteresseerden hebben reeds proactief de vraag gesteld voor een subsidie rond fietslogistiek. Ondernemers moeten vandaag met heel wat creatieve oplossingen voor de dag komen, ook op vlak van mobiliteit. Daarom ondersteunen we ze als stad, in deze moeilijke tijden, graag nog één jaartje langer in een duurzame overstap.”, vertelt schepen van mobiliteit Vicky Vanmarcke.

Aangepast subsidiereglement

Alle ondernemers met een vestiging op Mechels grondgebied die een bakfiets willen gebruiken voor hun eigen belevering of levering naar klanten kunnen een aanvraag indienen. Enkele aanpassingen zijn gemaakt in het subsidiereglement voor 2021. Zo verwelkomen we Mechelse ondernemers die nog niet eerder een bakfietssubsidie hebben mogen ontvangen van Stad Mechelen. Ook nieuw in het reglement is dat de kosten maximaal kunnen teruggaan tot 1 juni 2020.

Wat niet wijzigt, is dat projecten voor maximaal 50% van de kosten worden gesubsidieerd, met een maximum van €3000.  Dit bedrag wordt gekoppeld aan het aantal leveringen dat per fiets zal uitgevoerd worden. Tegenover elke uitgekeerde 1.000 euro dienen min. 25 maandelijkse bewezen fietsleveringen te staan.

Ondernemers met een bakfietsidee kunnen dat net zoals vorige jaren voorafgaand aftoetsen met de dienst mobiliteit op haalbaarheid. Het reglement raadplegen en een aanvraag indienen kan via www.mechelenklimaatneutraal.be/subsidie-voor-bakfietsende-ondernemers tussen 1 april 2021 en 1 juni 2021.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail