Portier 51 is een ambitieus woonproject dat verrijst in de voormalige gebouwen van de bibliotheek van de Moensstraat. De renovatie is in volle gang en het grootste deel van de ruwbouwwerken is reeds afgerond. Om de voortgang van de werken te vieren, werd een meiboomviering gehouden. De meiboomviering markeert een belangrijke mijlpaal. Deze traditie symboliseert hoop, groei en welvaart, en weerspiegelt de voortgang van woonproject. Het einde van de werken is voorzien eind 2024. De verkoop verloopt goed, reeds 80% is verkocht.
De boeken van de bibliotheek in de Moensstraat werden ingewisseld voor kansen op een circulaire en duurzame herbestemming van het gebouw. Ontwikkelaar CAAAP realiseert er een gevarieerd woonaanbod met kwalitatieve woonruimtes en nevenfuncties.
Op de plaats van de oude bibliotheek in de Moensstraat zullen in de volgende jaren, 22 appartementen en woningen, drie commerciële ruimtes, en een groene publieke ruimte verrijzen. De werkzaamheden gaan goed vooruit, de ruwbouwwerken bevinden zich in de laatste fase. Artes Roegiers staat in voor de bouwwerken. Momenteel werken er dagelijks 40 à 50 personen op de werf.
“Stadsvernieuwings- en renovatieprojecten zijn een speerpunt van ons stedelijk beleid. We willen een leefbare en aangename stad zijn. Dat doen we met ruimtelijke uitvoeringsplannen en stedenbouwkundige verordeningen, maar ook door in overleg te gaan met projectontwikkelaars. In overleg met de ontwikkelaars kiezen we voor hoogstaande architectuur in combinatie met groen en open ruimte. Dat zorgt voor een kwalitatieve woonomgeving zoals hier waar een dichtgeslibd bouwblok, omgevormd wordt tot een nieuwe woonbuurt met aandacht voor rust en groene ruimte. Duurzaamheid en circulariteit zijn belangrijke aandachtspunten. Zo zorgen we ervoor dat nieuwe bouwprojecten zoals Portier 51 bijdragen aan een kwalitatief en gemengd woningaanbod en het opwaarderen van de stad”, klinkt het bij Greet Geypen, schepen van Stadsontwikkeling.
Voorbeeldproject circulair bouwen
“Dit is een voorbeeldproject op vlak van circulair bouwen. Er werd ongeveer 70% van de bestaande bouwstructuur ter plaatse behouden of hergebruikt. Naast het hergebruik van bouwmaterialen uit het project zelf, worden er gerecupereerde bakstenen ingevoerd vanuit Leuven voor de gevel van het gebouw Tuinwonen en de Oude Bibliotheek. Dit komt neer op ongeveer 200 ton stenen. Bovendien wordt er rekening gehouden met lokale herkomst van de materialen om zo de ecologische voetafdruk te beperken”, weet Patrick Princen, schepen van Duurzaamheid.
Bij Portier 51 wordt er volop ingezet op hernieuwbare energie. In de ondergrondse parkeergarage is een centrale geothermische warmtepomp geïnstalleerd, die is gekoppeld aan een BEO-veld (boorgat-energieopslag). Dit systeem omvat verticale boringen tot 140 meter diep in de grond. In dit volledig gesloten circuit circuleert water tussen de grond en de warmtepomp. In de winter wordt hiermee warmte uit de bodem gehaald, waardoor de bodem afkoelt. De onttrokken warmte wordt vervolgens gebruikt voor de verwarming van de appartementen. In de zomer gaat de warmte terug de bodem in en halen we koude op voor passieve koeling van de ruimtes. Op deze manier is er een maximaal wooncomfort voor de bewoners van Portier 51.
Ook de aanpalende historische portierswoning maakt deel uit van het project. Op het dak van de aanpalende Ziekenliedenvleugel zal een moestuin worden aangelegd met een fenomenaal zicht op de binnenstad. De historische Portierswoning zelf zal ruimte bieden aan twee gastenkamers op de verdieping en een kleinschalig alternatief horecaconcept op het gelijkvloers, waar voornamelijk zal gewerkt worden met ingrediënten afkomstig van de dakmoestuin. Het wordt een plek waar men volop kan genieten, proeven, communiceren en vergaderen.
“We hebben voor Mechelen gekozen omdat de stad heel erg in trek is om er te wonen en te vertoeven. Dat Portier 51 in het mooie en levendige stadscentrum van Mechelen ligt, maakt dat dit een toplocatie is. Portier 51 combineert de gezelligheid van de binnenstad met een uniek aanbod van woningen en appartementen. Het einde van de werken is voorzien eind 2024. De verkoop verloopt goed, want op vandaag is al 80% verkocht. Dit is een woonproject met een groen hart en een duurzame ziel. De drie gebouwen en de historische portierswoning omarmen samen een collectieve binnentuin, die deze nieuwe buurt leven en dynamiek inblaast”, klinkt het bij Yana De Meuter van ontwikkelaar CAAAP.
Er zijn slechts vijf units meer te koop: vier appartementen (een mix van twee en drie slaapkamers) en een royale penthouse met een prachtig terras.