25 jaar Pringles Mechelen

26 mei 2021 – Ter gelegenheid van haar vijfentwintigjarig bestaan brachten Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie en Innovatie, Bart Somers, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Samenleven, en Alexander Vandersmissen, waarnemend burgemeester van Mechelen, een bezoek aan de snackfabriek. Sinds de opening in 1996 steeg de Belgische site van 300 personeelsleden naar 650, verdubbelde ze haar productie tot 104.000 ton anno 2021 en halveerde ze tegelijkertijd haar energieverbruik.

Kellogg Europa herbevestigde reeds haar ambities om die tendens verder te zetten. Zo zet de plant, stevig geworteld in het Mechelse, in op verdere ontplooiing van haar lokaal engagement en haar duurzaamheidsstrategie die kadert binnen het beleid van de Vlaamse regering, aldus Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits: “De investering van Kellogg in Mechelen past perfect binnen onze duurzame beleidsprioriteiten. Daarom voorzien we in1 miljoen euro strategische ecologiesteun. Zo ondersteunen we bedrijven die investeren in nieuwe processen die beter zijn voor het milieu en tegelijk economische groei en welvaart creëren. Door te investeren in vernieuwende infrastructuur als deze van de Pringles-Fabriek, maken we zo de duurzame sprong naar een toekomstbestendige Vlaamse economie.”

De Kellogg Company maakt haar engagement voor het milieu hard met een investering van 30 miljoen euro in de Mechelse vestiging, vooral bestemd voor nog efficiëntere productie, verdere  afvalreductie  en  het  verkleinen  van  haar  ecologische voetafdruk. Tegen 2030 wil de snacks- en ontbijtgranenfabrikant namelijk een globale CO2-vermindering van 45% bereiken, waartoe de investering in de Belgische Pringles-site zal bijdragen.

De grootste krachttoer komt in Mechelen van de vernieuwing van de productielijn. Op die manier zet de fabriek haar trend van gereduceerd energieverbruik en verdubbelde productie die de voorbije 25 jaar kenmerkte verder. Ter erkenning van die duurzame innovatie ontvangt het bedrijf tevens1 miljoen euro strategische ecologiesteun van de Vlaamse overheid.

Minister van Samenleven en Binnenlands Bestuur en titelvoerend burgemeesterBart Somers: “Dat Pringles 25 jaar geleden onze stad uitkoos om te investeren en hier haar tweede grootste vestiging ter wereld installeerde, maakt iedere Mechelaar bijzonder trots. Ook de bijkomende investeringen in deze site en de aanwerving van nog eens 30 personeelsleden, maakt dat de band tussen onze stad en het bedrijf alsmaar duurzamer wordt en verankerd blijft.”

Bovendien zal de geoptimaliseerde productiesite zo’n 10.000 ton Pringles extra op jaarbasis ontsluiten, bovenop de 104.000 ton die de fabriek al naar meer dan 40 landen in Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika exporteert; de populariteit neemt jaar na jaar toe.

Ook op vlak van productontwikkeling houdt Pringles de vinger aan de pols: als antwoord op de tendensen van de consument, wordt de nieuwe Pringles Flame op de Belgische markt gelanceerd, een pikante editie in drie smaken. Daarnaast zit er een nieuwe verpakking in de pijplijn: in de Mechelse labs is een papieren versie van de iconische can in ontwikkeling.

We hebben in Mechelen de voorbije 25 jaar al veel mijlpalen bereikt, zowel op vlak van HR en duurzaamheid, als op vlak van innovatie en productontwikkeling,” vertelt Tim McKnight, Pringles Mechelen fabrieksdirecteur. “Dankzij ons team en haar knowhow – die intussen een benchmark vormt binnen de Pringles-groep –, en de steun van onze omgeving, kunnen we blijven verder bouwen aan ons succesverhaal, en kijken we uit naar een veelbelovende toekomst.”

Als extra dank aan haar gemeenschap en om ze in de feestvreugde te laten delen, schenkt de fabriek 25.000 extra Pringles-bussen weg aan het lokale goede doel Foodsavers. Ook in house zet de site in op welbevinden en ontwikkeling. Van het huidige personeel, werkt bijna de helft al 20 jaar bij Pringles. Mede dankzij de ‘grow from within’- strategie krijgen werknemers de kans om zich binnen de organisatie te ontplooien en door te groeien, en ontwikkelt het bedrijf in-house expertise die met alle Kellogg-sites wereldwijd uitgewisseld wordt. Dit jaar werft de vestiging een dertigtal personeelsleden aan om een verdere bloei van het bedrijf mogelijk te maken.

De Pringles-fabriek te Mechelen is al jaren een voortreffelijke partner voor onze stad. Ze creëert werkgelegenheid voor onze inwoners, maar haar bijdrage gaat veel verder dan jobs. Het bedrijf neemt steevast haar verantwoordelijkheden op, zowel met betrekking tot sociaal engagement als op vlak van milieu,” beaamt Alexander Vandersmissen, waarnemend burgemeester van de stad Mechelen.“Tijdens de Covid- 19-crisis schonk de site meer dan 20 ton voedsel, vouchers en andere hulpmiddelen aan lokale organisaties. Daarbuiten is het Pringles-team zeer betrokken bij de stad dankzij verschillende sociale bijdragen en regelmatig overleg met de buurt en het stadbestuur.”

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail