Open-vld-mechelen-Huurders van Woonpunt Mechelen uit sociale woning gezet na domiciliefraude

11 huurders van Woonpunt Mechelen uit sociale woning gezet na domiciliefraude

Het samenwerkingsprotocol voor de strijd tegen sociale fraude dat vorig jaar werd afgesloten tussen sociale huisvestingsmaatschappij Woonpunt Mechelen, Stad Mechelen, de lokale politie en het gerecht werpt zijn vruchten af. Voorzitter van Woonpunt Mechelen Arthur Orlians: “Op één jaar tijd werd er in tientallen dossiers intensief samengewerkt en 11 huurders die fraudeerden hebben hun woning moeten verlaten na een vonnis door de rechtbank”.

Om aanspraak te maken op een sociale woning zijn er een bepaald aantal voorwaarden. Eén van die voorwaarden is dat een sociale huurder zelf geen eigenaar mag zijn van een andere woning. Op die manier kunnen sociale woningen worden voorbehouden voor diegenen die ze het meest nodig hebben.

Voorzitter van Woonpunt Mechelen Arthur Orlians: “We investeren de komende jaren meer dan 158 miljoen euro in sociale woningen, maar we aanvaarden geen misbruik. Wanneer mensen ergens anders wonen en hun sociale woning onderverhuren om geld te verdienen, dan treden we daar kordaat tegen op. Domiciliefraude en sociale fraude pakken we samen met de politie hard aan”.

Om sociale fraude beter te kunnen aanpakken, sloot Woonpunt Mechelen vorig jaar een samenwerkingsprotocol af met Stad Mechelen, de lokale politie en het gerecht. Die samenwerking werpt nu al duidelijk haar vruchten af. Op één jaar tijd werden meer dan 30 dossiers opgestart en zijn al 11 huurders veroordeeld door de rechtbank.

Arthur Orlians: “Het overgrote deel van onze huurders voldoet natuurlijk wel aan de voorwaarden, maar de rotte appels moeten eruit. Een sociaal beleid moet consequent optreden tegen asociaal gedrag. Mensen die domiciliefraude plegen, verliezen hun sociale woning en wat mij betreft krijgen deze mensen er een grote boete bovenop, aangezien ze soms jarenlang aan een lage prijs hebben mogen huren terwijl ze er eigenlijk geen recht op hadden en andere mensen op de wachtlijst staan”.

Ook burgemeester Alexander Vandersmissen reageert tevreden op de goede samenwerking: “Als voormalig voorzitter van Woonpunt Mechelen weet ik hoe hard wij werken aan extra sociale woningen en hoe frustrerend het is als sommige mensen daar misbruik van maken. Als burgemeester heb ik dan ook mee mijn schouders onder deze samenwerking gezet zodat fraudeurs bestraft worden en er sociale woningen vrijkomen voor mensen die het echt nodig hebben”.

Deel dit artikel

delen
delen
delen
E-mail