Zaterdagavond ging Vlaams Minister Bart Somers naar de slotvoorstelling van “normalizers”, een toneelstuk gebracht door tien acteurs met een beperking. Sjarabang, een kunstgezelschap dat mensen met en zonder beperking bij elkaar brengt, ontving 40.000 euro om het project tot een goed einde te brengen. “Ongelofelijk mooie en ontroerende voorstelling. Tien acteurs die het beste van zichzelf geven. Avonden zoals deze zorgen ervoor dat we dat hokjesdenken doorbreken.”
Zeven avonden lang brachten tien acteurs van Sjarabang de toneelvoorstelling “normalizers”. Een ongelooflijk succes. Alle zeven de avonden stonden ze voor een uitverkochte zaal. Ze kregen daarbij hulp van het professionele gezelschap Abattoir Fermé, het kunstencentrum Nona stelde zijn theaterzaal ter beschikking en Vlaams Minister van Samenleven Bart Somers trok 40.000 euro uit voor het project. Het bijzondere aan het verhaal? Alle tien de acteurs hebben een beperking.
Minister Bart Somers: “Een bomvolle theaterzaal met allemaal mensen die minstens één ding gemeen hebben met elkaar: ze hebben zich rot geamuseerd met een fantastische toneelvoorstelling. En toevallig hadden sommige van die mensen een beperking en anderen niet. Zo hoort het, maar dat is vandaag nog te weinig het geval. 87% van de mensen zonder beperking neemt geregeld deel aan een culturele activiteit. Voor mensen met een beperking is dat maar 74%.”
Zaterdagavond was voorlopig de laatste voorstelling van een reeks van zeven. Maar het is niet de bedoeling dat dit het eindpunt is. Met de productie willen we nog een sensibiliserend vervolgtraject maken voor scholen.Regisseur van de voorstelling is Maja Westerveld, lid van het professionele theatergezelschap Abattoir Fermé. Zij vond het fantastisch om te zien hoe deze tien acteurs de kans kregen te kunnen deelnemen aan het gewone leven.
Regisseur Maja Westerveld: “Ik ben met de spelers van Sjarabang omgegaan zoals ik omga met professionele acteurs. Dat kan alleen als je elkaar ten volle vertrouwt. We hebben dan ook een jaar aan deze voorstelling gewerkt: een lange, intensieve repetitieperiode was nodig om een band te scheppen en elkaar te leren kennen. Dat heeft enorm geholpen om van “Normalizers” zoiets moois te maken. In “Normalizers” vergeet je dat je naar mensen met een beperking kijkt. Wat mij betreft is dat de kern van inclusiviteit en diversiteit in het theater. Niet de focus op wat ons verschillend maakt, maar zoeken naar wat ons bindt. Voor de Sjarabangers is “Normalizers” een unieke kans om te tonen dat ze de verantwoordelijkheden van een doorwinterde, professionele acteur kunnen dragen: ten overstaan van een echt theaterpubliek draaien ze op volle toeren mee. En voor het publiek is de confrontatie met deze spelers belangrijk omdat ze je verbazen met hun talent, energie en generositeit.”